Recension: Toshiba Satellite P50t

Datormarknaden kan beskrivas som en av elektronikbranschens tuffaste. Här slåss en lång rad tillverkare om kunder med höga krav på kvalitet för låga priser. För att komma undan de många problemen med de lägsta segmentets låga marginaler har allt fler tillverkare satsat på dyrare produkter. Toshiba Satellite P50t är ett utmärkt exempel på detta.

Toshiba Satellite P50t täcks av ett aluminiumskal som ger produkten ett enkelt anonymt utseende samt hög byggkvalitet. Produktens hela baksida (av locket) täcks av ett stycke aluminium. Materialet har en borstad finish som skiljer produktens skal från exempelvis Apples gråa MacBooks. Locket har en osymmetrisk design som gör det lätt för användare att se vilken sida som locket öppnas från. Den främre delen av baksidan har kantiga hörn medan de bakre delen har kraftigt rundade hörn. Längs framsidan, där användare sätter sin hand för att öppna locket, finns även ett matt material som ytterligare markerar var locket öppnas.

Toshiba har historiskt sett haft problem med sina gångjärn för laptoplock. Toshiba Chromebook bevisade att företaget kunde göra ett väl balanserat lock som är lätt att öppna. Med Satellite P50t glider Toshiba ner i samma hål som man varit så många gånger förut. Locket är så gott som omöjligt att öppna med en hand då gångjärnets styvhet gör att hela datorn lyfts upp när locket öppnas. När locket har öppnars mer än ett par centimeter är gångjärnet väl balanserat.

På insidan av Satellite P50t möts användaren av en glastäkt skärm. Produktens pekskärm är omringad av en svart ram som är överlagd med en skiva av glas. Det heltäckande glaset gör det lätt att använda Windows 8:s gester.

Nedanför skärmen finns datorns högtalare. Högtalarna göms bakom ett galler som sträcker sig från vänster till höger sida av datorn. I gallrets högra del finns datorns på/av-knapp. Knappen ger dålig haptisk feedback men låter mycket när den trycks in. Runt knappen finns en uppsättning vita LED-lampor som indikerar om datorn är påslagen eller inte. Lamporna är onödigt starka och kan beskrivas som irriterande i mörka miljöer.

Toshiba Satellite P50t Recension harman kardon

I mörka miljöer är det praktiskt att Toshibas laptop kommer utrustad med bakgrundsbelysta tangenter. Tangenterna är stora och lätta att använda och se. Tangenterna är lätta att skriv på då de erbjuder bra separation från varandra. De erbjuder dock begränsad haptisk feedback som gör det svårt för användare att veta om en tangent har aktiverats eller ej. Knapparna kan beskrivas som mjuka eller svampliknande.

Alla knappar är logiskt placerade. Till höger om det traditionella QWERTY-bordet finns en klassisk num-pad.

Datorns touchpad är centrerad under tangentbordets mellanslagstangent. Detta betyder att den är skjuten långt till vänster. Touchpadens storlek innebär bland annat att handledsstödet till vänster om den är betydligt mindre än handledsstödet på höger sida. På vänster sida finns även ett flertal etiketter som kan göra handledsstödet på vänster ännu mer irriterande.

Toshiba Satellite P50t Recension touchpad

Touchpaden presterar relativt väl. I jämförelse med många andra produkter i datorbranschen erbjuder den acceptabel prestanda. Trots det har den små responsproblem som gör den sämre än exempelvis Apples touchpads. Utöver prestandan känns touchpadens yta plastig och billig. Även de inbyggda knapparna låter och känns billiga.

På produktens främre sida finns tre starkt lysande LED-lampor som indikerar datorns status. De tre lamporna berättar om status för datorns batteri, huruvida datorn är påslagen samt om Wi-Fi är påslaget. De två första lamporna är användbara då de är synliga även när locket är stängt. Den tredje lampan har dock begränsad funktionalitet då status för Wi-Fi är irrelevant när produkten är stängd.

Toshiba har satsat hårt på att använda sig av bra material för att producera en dator som ger en känsla av kvalitet. Datorn kan inte mäta sig med många liknande produkter på markanden. Anledningen är att dess undersida är byggd av plast. Undersidan har ett svart plastmaterial, fula klistermärken, varningstexter och en lucka. Baksidans enda fördel är dess lätta åtkomst till datorns RAM-minnen. Genom att skruva bort en enkel Phillips-skruv kan en lucka öppnas från vilken datorns RAM-minnen lätt kan bytas ut.

Toshiba Satellite P50t Recension undersida

På datorns högra sida finns tillgång till ett flertal portar. Här finns dubbla USB 3.0-portar, en HDMI-port, plats för Kensington-lås, en 3,5 mm hörlursport och en 3,5 mm mikrofonport. Här finns även datorns största ventilationsgaller.

På datorns vänstra sida finns ytterligare två USB 3.0-portar och en Ethernet-port. Denna sida av datorn erbjuder även en Blu-ray-spelare. Spelarens knapp är liten och svår att hitta. Eftersom skivhållaren går att trycka in en halv centimeter, även när den är låst, är det extra svårt att veta när knappen är intryckt eller ej.

Toshiba Satellite P50-serien erbjuder ett flertal skärmalternativ. Den version av P50t som jag recenserar skeppas med en 15,5 tum UHD-upplöst skärm (3 840 x 2 160). Jag har även testat ett exemplar av P50 med en 15,5 tum skärm med Full HD-upplösning som saknar pekskärm. Modellerna är så gott som identisk när det gäller allt annat än skärm. Detta gör det lätt att jämföra för och nackdelar med de två skärmarna.

Fördelarna med P50t är många. Modellen har tillgång till en pekskärm som fungerar bra och erbjuder högre skärpa och högre prestanda vid extrema betraktningsvinklar än P50.

Nackdelarna med P50t:s högupplösta skärm är också många. Produktens batteritid är förkortad markant (mer om detta inom kort) och skärmens ljusstyrka är lägre. Utöver det är inte alla Windows-appar särskilt väl anpassade för den högupplösta skärmen. Ett bra exempel är VLC, mediaspelaren, vars användargränssnitt blir oanvändbart på den högupplösta skärmen. Windows 8.1 har bra stöd för högupplösta skärmar. Stödet är dock begränsat i applikationer.Toshiba Satellite P50t Recension VLC

Kort sagt erbjuder P50t en enastående bild med undantag för klassiska problem med svärta på LCD-skärmar. Bortom bildkvalitet finns en lång rad problem som bör noteras.

 

Prestanda:

Toshiba Satellite P50t skeppas med ett Intel Core i7-4700HQ-chip utrustat med fyra CPU-kärnor klockade till 2,4 GHz. Processorn får assistans från 8 GB RAM-minne. Grafik hanteras av ett Radeon HD 8800M-kort.

Datorns processor är mer än tillräcklig för så gott som alla tänkbara applikationer. Intel-chipet erbjuder prestanda i klass med många dyrare produkter. Detta kan bekräftas i bland annat Geekbench, där produkten får ett resultat, efter körningar på flera processorkärnor, på 11 602. Samma test på en dator med det dyrare Intel Core i7-4850HQ-chipet ger ett resultat på 11 633. Testet bör tagas med en nypa salt men demonstrerar kraften i datorns CPU.

Toshiba Satellite P50t Recension system

Datorns grafikenhet är tillräcklig för att driva den högupplösta skärmen i de flesta vardagliga situationer. Enheten får det svårare när datorn används för spelande. Inget modernt spel kan spelas i skärmens fulla upplösning utan stora problem. Grafikenhetens begränsade prestanda gör det möjligt att spela spel så som Battlefield 4 och Call of Duty: Ghosts på lägsta inställning med låg upplösning. Inga spel kan dock spelas i skärmens fulla upplösning. Enhetens medelmåttiga prestanda bekräftas av 3DMark 11 i vilket datorn får ett resultat på 2 940.

Som jag tidigare nämnt påverkar Toshibas högupplösta skärm batteriprestanda negativt. I Capishes standardiserade batteritest presterar P50t förvånansvärt dåligt. Testet består av uppspelning av Full HD-video med skärm och högtalare satta till 50 procent samt Wi-Fi aktiverat. I testet klarade P50t av drygt tre timmar uppspelning. P50 (med Full HD-skärm) klarade av fyra timmar uppspelning i samma test. Testet visar bristande batteri-kapacitet som kan vara problematisk för vissa användare. Testet visar också att den högupplösta skärmen medför kraftigt reducerad batteritid.

Toshiba marknadsför sin laptop med ett par inbyggda Harman Kardon-högtalare. Högtalarna lever upp till sitt namn genom att producera ljud av hög volym och kvalitet. Likt många andra bärbara datorer saknar högtalarna möjlighet att producera fyllig bas och har problem med höga frekvenser vid höga volymer.

Blu-ray-spelaren som finns tillgänglig på datorns vänstra sida presterar som den ska och erbjuder läsning och bränning av CD-, DVD- och Blu-ray-skivor. Spelaren är en av anledningarna till att Toshibas laptop är relativt stor, tung och tjock.

Toshiba Satellite P50t Recension vanster

Hårddiskar har blivit allt mer ovanliga i dyrare datorer. Fördelarna med SSD-enheter är många och stora. Toshiba har tyvärr valt att använda sig av en 2,5 tum 5 400 RPM hårddisk. Faktumet att en hårddisk används för all primär lagring betyder att datorn har en smal flaskhals när det gäller prestanda. Så gott som alla prestandaproblem, med undantag för grafikproblem, kan kopplas till hårddisken. Trots datorns snabba processor och stora mängd RAM-minne startar program långsamt och högupplösta filmer har stundtals problem med uppspelning. I PCMark 7 bekräftas hårddiskens låga prestanda med ett resultat för simulerad videoredigering på 16MB/s. Resultatet visar vilken hastighet användare kan förvänta som en stabil åtkomsthastighet till hårddisken. I praktiken kan hårddisken komma upp över 100MB/s vid korta tillfällen.

Toshiba erbjuder en inbyggd videosamtalskamera som är duktig på att återge korrekta färger, även inomhus. Bilder som produceras av kameran är gryniga men kan användas för vardagliga videosamtal.

 

Mjukvara:

Jag anser att Windows 8.1 är det bästa operativsystemet Microsoft någonsin skapat. Även för användare som inte gillar systemets moderna användargränssnitt erbjuder Windows 8.1 många bra funktioner i sitt klassiska användargränssnitttet, som saknas i Windows 7. Utöver det innehåller systemet en lång rad kernel-förbättringar som gör det betydligt snabbare än tidigare versioner av Windows. Med Windows 8.1 förinstallerat har Toshibas laptop en bra mjukvaru-grund att stå på.

Toshiba Satellite P50t Recension start

Som historien visar är Toshiba duktiga på att förinstallera program som inte nödvändigtvis är särskilt bra. P50t är inte ett undantag. Datorn skeppas med en lång rad program som enklast kan beskrivas som irriterande. Ett samarbete mellan McAfee och Toshiba ger användare tillgång till ett antivirusprogram som, med standardinställningar, ger många dagliga varningar och påpekande om pågående genomsökningar av datorn och externa lagringsutrymmen. Mjukvaran är praktisk för ovana användare. P50-serien riktar sig dock till avancerade användare som redan har stor kunskap om hur datorer bör användas. Med ett bra antivirus-stöd i Windows 8.1 känns McAfees mjukvara irriterande och onödig.

Toshiba har installerat ett flertal program som är utvecklade av företaget självt. Företaget har installerat en spelare för DVD- och Blu-ray-skivor, Toshiba TEMPRO som samlar in anonym användardata från datorn, Toshiba Places som kan agera som en Startskärms-ersättare, Toshiba Service Station som uppdaterar drivrutiner samt Toshiba Hårddiskskydd som meddelar när datorn går in i skyddsläge. Nästan alla program kan ersättas av bättre program från Internet eller Windows Store.

Toshiba Satellite P50t Recension service

Utöver Toshibas program skeppas P50t med en sekundär spelbutik kallad WildTangent Games samt ett flertal populära appar så som Kindle, Evernote, Skitch, Spotify, Netflix, SkyScanner och Google Drive. Applikationerna är praktiska att ha förinstallerade men skulle lika gärna kunna hämtas från Windows Store.

Windows 8.1 är ett bra operativsystem. Toshibas anpassningar av systemet och av förinstallerade appar förstör inte upplevelsen av mjukvaran men gör den inte bättre. I en produkt riktad till marknadens övre segment bör Toshiba hålla användare borta från onödiga program.

 

Sammanfattning:

Toshiba har satsat högt. Satellite P50t är ett monster på papper, med undantag för en tråkigt dålig hårddisk. Datorn har allt från Blu-ray-spelare och Intel Core i7-chip till AMD Radeon HD-grafik och en UHD-upplöst 15,5 tum skärm. Med ett pris på 10 000 kronor i svenska butiker är P50t bra val på pappret. Datorn faller dock när det gäller de små praktiska detaljerna. Batteritiden är inte så bra, tangentbordet är inte så bra, datorns touchpad är inte av högsta kvalitet och produktens storlek och tyngd är problematisk. För användare med låga krav på mobilitet är Satellite P50t ett utmärkt val. För användare som har planer på att använda P50t ute i det vilda är problem med batteritid och tangentbord tillräckligt stora för att göra P50t svår att rekommendera.

 

Plus:

  • Skärm
  • Aluminium-skal
  • Högtalare

 

Minus:

  • Tangentbord
  • Hårddisk
  • Batteri