Recension: Toshiba Kira

Toshiba Kira är en liten och lätt 13 tum Windows-laptop Den försöker sig inte på någon konstig hybrid-design eller annan underlighet. Den är helt enkelt en tunn men kraftfull Ultrabook för användare med höga krav på design och kvalitet.

Design och skärm:

De senaste åren har Toshiba satsat hårt på en speciell typ av design. Företagets produkter har vanligen ett estetiskt rent bakstycke med företagets logotyp i det ena hörnet. Kira använder denna design, och gör det på ett bra sätt. Många av Toshibas billigare produkter använder plastmaterial, som förvandlar den snygga designen till en tråkig upplevelse. Kira utnyttjar en lätt borstad magnesium-baserad konstruktion som ser bra ut och känns bra i händerna. Datorns hela lock räcks av det gråa materialet. I lockets nedre vänstra hörn finns Toshibas logotyp, med en blank finish. Locket har ingen särskilt intressant design. På grund av magnesium-materialet och dess borstade yta, känns det ändå stilrent och snyggt.

Toshiba Kira Recension lock

Toshiba Kira har ett bra steglöst gångjärn. Det är är lätt att använda och tillräckligt starkt för att hålla skärmen i valfri vinkel. Skärmen kan rotera uppskattningsvis 140 grader från sin stängda position.

Innanför datorns lock används samma magnesium-baserade material som finns på locket. Handledsstöden och ramen runt tangentbordet är lätt borstad för att ge materialet en tydligare struktur. Datorns pekplatta är omringad av en silverfärgad ram och pekplattan består av ett mörkt matt plats-liknande material. Fingret glider lätt över plattan. Den hala ytan gör pekplattan lätt att använda men ger lite för dålig haptisk feedback. De två knappar som är inbyggda i plattan fungerar utan större problem med god haptisk feedback och ett bra klickljud.

Toshiba Kira har ett bra tangentbord. Tangenterna är lite för mjuka för min smak men är väl separerade från varandra och är tack vare bakgrundsbelysning lätta att se i mörka miljöer.

Toshiba Kira Recension tangentbord

Strax ovanför tangentbordets Delete-knapp finns datorns strömbrytare. Knappen är lätt att se och använda men har en onödigt stark bakgrundsbelysning. Bredvid knappen finns en indikatorlampa som berättar om statusen för datorns Wi-Fi-chip. Lampan är inte särskilt användbar och har ett irriterande sken.

Toshiba har slängt på tre klistermärken på datorns högra handledsstöd. De är fula och, åtminstone på mitt exemplar, inte ens placerad rakt i relation till varandra. Märkena kan tas bort men är onödigt fula detaljer på en annars snygg insida.

Datorns skärm omringas av en tunn svart ram. Eftersom skärmen har kapacitiv pekskärmsteknik, skyddas ramen och skärmen av en och samma skiva skyddsglas. Runt skärmen finns en tunn grå gummiram som dämpar mot stötar när locket stängs. Ramen är tillräckligt tunn för att knappt vara märkbar.

Datorns inbyggda webbkamera sitter direkt ovanför skärmen. Här finns också dubbla mikrofoner och en ljussensor. I ramens nedre vänstra hörn finns Toshibas logotyp, tillräckligt liten för att inte vara irriterande.

Toshiba Kira Recension kamera

Toshiba Kira har en fysisk design som påminner mycket om andra Ultrabooks i branschen. Detta betyder att framsidan av produkten är tunnare än baksidan och att framsidan bara är ett fåtal millimeter tjock när locket är öppet. Eftersom Toshiba inte har rundat av datorns främre hörnen så mycket som de bakre, är de främre hörnen obehagligt kantiga.

På grund av datorns tunna design finns endast ett fåtal fysiska portar tillgängliga. På datorns vänstra sida finns en AC-port, en HDMI-port, två USB 3.0-portar och en indikatorlampa som visar batteriets status. Höger sida bjuder på en SDXC-läsare, en kombinerad hörlur/mikrofon-port och en USB 3.0-port.

Datorns undersida har två ventilationshål. Hålen är placerade så att höger lår ofta är i vägen för ventilationens in- och utlopp när datorn används i knäet. Datorn aktiverar sällan fläkten vid vardaglig användning men blir snabbt varm när processorn behöver arbeta hårt.

Toshiba Kira Recension undersida

Många konkurrenter i branschen har skärmar som erbjuder hög upplösning och god kvalitet. Toshiba har hård konkurrens när det gäller bildskärm. Företaget har därför integrerat en 13,3 tum skärm med en upplösning på 2 560 x 1 440. Skärmen är mer än tillräckligt högupplöst för en produkt av Kiras storlek. Pixlar är omöjlig att se på normalt avstånd och den LCD-baserade skärmen återger vackra färger och acceptabel svärta. Både färger och svärta har emellertid stora problem vid höga betraktningsvinklar. Skärmens svärta påverkas kraftigt redan vid 45 grader avvikelse från normal vinkel. Detta betyder att skärmen tappar sin kontrast vid höga betraktningsvinklar och text blir svår att läsa. Detta är Kiras enskilt största problem. Så låg kvalitet är tråkig att se i en produkt med Kiras pris (14 000 kronor).

Pekskärmen fungerar som den ska. Dess funktionalitet är dock kraftigt begränsad av operativsystemet, särskilt av applikationer som inte är anpassade för datorns högupplösta skärm. Skärmen fungerar emellertid utmärkt i Windows 8.1:s moderna användargränssnitt.

 

Prestanda:

Toshiba Kira säljs med ett Intel Core i7-4510U-chip. Chipet erbjuder dubbla applikations-processorkärnor klockade till 2,0 GHz. Processorn klara av alla möjliga vardagssituationer. Den är till och med tillräcklig för att driva vissa enkla spel. Chipets inbyggda Intel HD Graphics 4400-grafikenhet är knappast gjord för spelentusiaster men är tillräcklig för lätt bildbehandling och vissa enkla spel.

Toshiba Kira Recension klistermarken

Processorchipets prestanda bekräftas av ett syntetiskt grafiktest. I Futuremarks 3DMark11 landar Kira på det sammanslagna resultatet P955. Testets grafikdel ger ett resultat på 855 medan fysikdelen ger ett resultat på 3 550. Detta bekräftar att datorns GPU har problem med avancerad grafik men att datorns CPU är kraftfull.

Intels processor får assistans av 8 GB RAM-minne. Minnesmängden är tillräcklig för de allra flesta användare men kan kännas begränsad vid tung bild- eller videoredigering.

Toshiba Kira har en SSD-enhet på 256 GB som lagrar operativsystemet och användares data. Enheten är snabb. Den är mer än tillräcklig för vardaglig användning och kan användas för avancerad videoredigering. Enhetens läshastighet ligger kring 550 MB/s och skrivhastighet kring 500 MB/s. Vissa konkurrenter kan visserligen ta sig över 800 MB/s. Dessa hastigheter är dock irrelevanta för de flesta användare.

Toshiba Kira har två högtalare som är placerade på datorns undersida. De är knappast optimalt placerade men når enkelt ut till åhörare på grund av datorns kraftigt rundade undersida. Högtalarna marknadsförs med varumärket Harmon/kardon men lever knappast upp till sitt namn. De kan producera ljud av hög volym men låter inte alls bra.

Toshiba Kira Recension kira

Datorns inbyggda videosamtalskamera är av låg kvalitet. Till och med i normalt belysta rum har kameran problem med brus.

Toshiba Kira har ett batteri som sägs ge datorn en ”extra lång batteritid på upp till 9 timmar”. Datorn klarar av upp till åtta timmar normal användning, tillräckligt för att klara sig igenom en hel arbetsdag. Datorn kan spela Full HD-upplöst video i knappt sex timmar, enligt Capishes standardiserade batteritest. Detta är ett normalt resultat för Windows-drivna laptops men bekräftar att vissa användare kan behöva söka sig till ett eluttag innan dagens slut.

De två mikrofonerna som finns ovanför datorns skärm, fungerar som de ska men verkar inte använda någon typ av brusreducering. Detta betyder att de plockar upp oljud från sin omgivning. Mikrofonerna bör med andra ord bara användas i lugna miljöer.

 

Mjukvara:

Toshiba Kira kommer med Windows 8.1 Pro förinstallerat. Operativsystemet är funktionsriktig och stabilt. Faktumet att Toshiba har kostat på sig Pro-versionen av Microsofts operativsystem betyder bland annat att det är lätt för användare att aktivera saker så som kryptering. Operativsystemet är ett av branschens bästa. Det fungerar särskilt väl på produkter med pekskärm. Det pekskärmsbaserade användargränssnittet är roligt att använda och Microsofts förinstallerade MSN-appar är snygga och funktionella.

Operativsystemets enda stora problem är direkt kopplat till dess hantering av högupplösta skärmar. Systemets moderna användargränssnitt är duktigt på att anpassa grafiska element och text till skärmen. Delar av det äldre användargränssnittet fungerar bra, men många applikationer är dåligt anpassade. Mediespelaren VLC Media Player är ett exempel på en applikation som är så gott som oanvändbar på Kiras högupplösta skärm. Grafiska element är för små, vilket gör det svårt att klicka på rätt knapp.

Toshiba Kira Recension mcafee

Toshiba har hållit tillbaka när det gäller förinstallerade program. Till skillnad från många av företagets billigare produkter skeppas Kira bara med ett fåtal förinstallerade applikationer. Den mest irriterande och onödiga är McAfee LiveSafe. Programmet sägs skydda datorn från virus men erbjuder inte mycket mer skydd än vad som redan är inbyggt i Windows. Utöver det inkluderas bara en vecka kostnadsfri användning av mjukvaran. Efter det krävs en prenumeration som kostar 460 kronor per år. Användare kan inte ens se produktens pris utan att registrera sig på en e-post-lista. Helt oacceptabelt. Programmet går visserligen att avinstallera men känns bara onödigt och irriterande.

Toshiba Kira Recension appar

Toshiba har förinstallerat ett flertal egenutvecklade applikationer. eco Utility visar datorns energikonsumtion och ger tillgång till energiinställningar; My Toshiba är en portal med länkar till Toshibas support och har information om förinstallerade applikationer; Service Station håller drivrutiner uppdaterade; Toshiba Media Player samlar video, musik och bilder i en app och PC Health Monitor kan visa information om systemets temperatur, användning och kan visa status för SSD-enheten, batteriet och fläkten.

 

Sammanfattning:

Toshiba Kira är en liten och snygg laptop som imponerar på många sätt. Dess fysiska design, goda prestanda och sköna tangentbord gör den till en stark konkurrent i en hård bransch. Allt är dock inte frid och fröjd. Skärmen har problem med svärta och högtalarna är inte mer än medelmåttiga. Utöver det säljs Kira bara i en konfiguration som kostar 14 000 kronor. Datorn är en stor investering men är trots allt en av marknadens bästa val.

 

Plus:

  • Byggkvalitet
  • Tangentbord
  • Pekplatta

 

Minus:

  • Skärm vid höga betraktningsvinklar
  • Irriterande förinstallerad mjukvara
  • Webbkamera