Recension: Samsung Galaxy Alpha

Samsungs lilla smartphone är en av företagets första Android-telefon att konstrueras av metall. Men räcker ett stycke aluminium för att göra en bra telefon?

Design och skärm:

Under det senaste året har Samsung visat stort intresse av att höja byggkvaliteten i sina dyrare smartphones. Galaxy Alpha är en av företagets första Android-smartphone att vara delvis tillverkad av metall.

Telefonens bakstycke är fortfarande konstruerat av plast. Detta betyder främst att det är lätt att ta bort, vilket i sin tur betyder att batteriet är lätt att ersätta. Bakstycket har en gummiliknande finish med ett mönster av små kryss. Mönstret är tänkt att ge bättre grepp åt användaren. Eftersom telefonen är relativt liten är den en av få dyra smartphones på marknaden som är lätta att hålla i en hand.

Samsung Galaxy Alpha recension bakstycke

Bakstycket har vissa problem med byggkvalitet. Under kameran, vid Samsungs logotyp, finns ett glapp mellan bakstycket och de inre komponenterna. Här känns produkten dåligt sammansatt. Detta är synd men är inget stort problem för telefonens känsla i stort.

De enda synliga komponenter som finns på utsidan av telefonens baksida är dess kamera, LED-lampa och pulsmätare. Kameran sticker ut från telefonens kropp och riskerar därmed att utsättas för repor.

Med plast på baksidan är det runt kanterna av Samsungs smartphone som hittar vi metall. Här finns en ram av aluminium som är producerad i ett stycke. Trots att materialet bara täcker telefonens sidor ger den en betydligt högre känsla av kvalitet än någon annan telefon från Samsung sedan Omnia 7. På höger och vänster sida av telefonen är dess metallram tunnare än ramen på ovan- och undersidan. Detta har ingen uppenbar funktionell fördel men fungerar som en estetisk detalj. På höger sida finns Galaxy Alpha:s på/av-knapp. Även denna är tillverkad av metall. Den är höjd från telefonens kropp och ger god haptisk feedback. Samma gäller för volymknappen på telefonens vänstra sida.

Samsung Galaxy Alpha recension paav

På undersidan av Samsung Galaxy Alpha finns en micro-USB-port som också fungerar som MHL-port. Här finns också telefonens huvudmikrofon och högtalare. Högtalarens position är bättre än många konkurrenters bakmonterade högtalare men ger en sämre ljudupplevelse än telefoner så som HTC One M8. På undersidan finns också små gråa plastband som separerar aluminiumramen. Banden är inte snygga men troligen nödvändiga. Samma band finns på telefonens ovansida. Här finns också ett 3,5 mm hörlursuttag och en mikrofon för brusreducering.

Likt alla konkurrenter på marknaden täcks Galaxy Alpha:s framsida av en skiva glas. Skärmen omringas av en grå ram med samma mönster som baksidan. I ramens övre del finns telefonens videosamtalskamera, sensor, silverfärgade hörlursgaller och Samsung-logotyp. Den undre delen av ramen innehåller en fysisk hemknapp och två kapacitiva knappar som leder till applikationsbytaren och ett steg bakåt i användargränssnittet. De två kapacitiva knapparna är bakgrundsbelysta och därmed lätta att se. Hemknappen är omringad av en tunn silverfärgad ram och höjd från resterande delar av telefonens framsida. Detta betyder att den är lätt att känna sig fram till och ger god haptisk feedback.

Samsung Galaxy Alpha har en 4,7 tum Super AMOLED-skärm med en upplösning på 1 280 x 720. Skärmen använder sig av PenTile-teknik. Den är relativt högupplösta skärmen men ser ändå inte så bra ut som man skulle kunna tänka sig. Skärmens speciella uppsättning av subpixlar ger en suddig effekt, speciellt på texter. Ett tränat öga ser snabbt PenTile-teknikens stora problem. Användare som är vana vid att se HD- och Full HD-upplöst skärmar med vanlig RGB-uppsättning lider stor risk att irriteras på Galaxy Alpha:s PenTile-skärm.

Samsung Galaxy Alpha recension pentile

Logotyp för Google Play Butik på Samsung Galaxy Alpha:s PenTile-baserade skärm. Bild till höger är förstoring av övre högra hörnet av den vänstra bilden.

PenTile-tekniken är en av få stora problem som skärmen på Galaxy Alpha lider av. Skärmen producerar vackra färger, även om de ofta känns överdrivna, och kan återskapa djup svärta. Skärmen klarar höga betraktningsvinklar med litet blåstick vid extrema vinklar som enda problem.

 

Prestanda:

Samsung Galaxy Alpha skeppas med ett Exynos 5 Octa 5430-chip klockat till 1,8 GHz. Processorn använder en ARM Mali-T628 GPU och får assistans av 2 GB RAM-minne. Dessa specifikationer placerar produkten strax under andra flaggskepp på marknaden när det gäller prestanda. Produkten klarar av många vardagssituationer och tuffa spel utan problem. Telefonens enda prestandaproblem verkar vara relaterat till Samsungs mjukvara. Telefonen är långsammare än många konkurrenter med att byta mellan applikationer eller öppna delar av systemet. Det är oklart varför, men det verkar som om Samsungs överliggande användargränssnitt tar för mycket resurser och lämnar för lite åt applikationer.

Syntetiska prestandatester bekräftar att telefonen erbjuder god prestanda. I AnTuTu landar telefonen på 48 849, ett imponerande resultat som kan jämföras med HTC One M8 som får knappa 33 000 i samma test. I Quadrant får telefonen 23 034 i jämförelse med HTC One M8:s dryga 25 000.

Samsung Galaxy Alpha recension AnTuTu

Under den dryga vecka som jag testade Galaxy Alpha märkte jag att batteriet sällan klarade sig igenom en hel dag av användning. Dagar som började runt 07:30 krävde ett eluttag vid 19:00. På dagar av lättare användning tog sig batteriet till 23:00 innan ett eluttag var den enda räddningen. Nästan alla flaggskepp på marknaden klarar sig igenom en liknande dag med minst 20 procent marginal.

Capishes batteritest ger ett förvirrande resultat. Testet baseras på uppspelning av video i skärmens högsta upplösning med skärm och högtalare ställda till 50 procent, Wi-Fi aktiverat med bakgrundssynkronisering till sociala nätverk och epost. Resultatet blev 8 timmar 45 minuter. Detta kan jämföras med HTC One M8:s 6 timmar och LG G3:s 8 timmar. Resultatet kan förklaras av att de två konkurrenterna spelar video av högre upplösning på skärmar som kräver mer ström.

Kort sagt är det uppenbart att Galaxy Alpha kan drivas via batteri under långa perioder men att dess 1 860 mAh inte är nog för en hel dag av hård användning.

Samsung Galaxy Alpha skeppas med 32 GB lagringsutrymme. Telefonen har inge port för externa lagringsutrymmen. Av telefonens 32 GB finns drygt 25 GB tillgängligt för medielagring och appar.

På telefonens baksida finns en 12 megapixelkamera som fångar bilder med ett lägsta bländarvärde på f/2,2. Kameran är duktig på att ta bilder innehållande fina färger men brister när det gäller fotografering i dåligt belysta miljöer. Kameran är betydligt sämre än Galaxy S5:s. Bilder tagna inomhus innehåller ofta stora mängder brus. Samma gäller för video. Även i högsta upplösning (UHD) innehåller material som fångas av Galaxy Alpha stora mängder brus i jämförelse med exempelvis LG G3.

Samsung Galaxy Alpha recension kamera

Telefonens LED-lampa kan hjälpa till i mörka miljöer. Lampan har dock en tendens till att skapa bilder med en underlig rosa ton.

Kameran på telefonens framsida fångar bilder av förvånansvärd kvalitet men har problem i mörka miljöer. Trots allt står den sig väl mot konkurrensen.

Samsung Galaxy Alpha har ett brett stöd för trådlös kommunikation. När det gäller kommunikation på korta avstånd erbjuder telefonen stöd för NFC, Bluetooth och Wi-Fi. NFC och Wi-Fi fungerar som de ska medan Bluetooth har små problem. Ett par Bluetooth-hörlurar slutar fungera på 15 meters avstånd från telefonen. Många konkurrenter kan behålla täckning med samma lurar på 30 meters avstånd.

När det gäller trådlös kommunikation med teleoperatör är Galaxy Alpha en av Samsungs första smartphone med stöd för LTE Cat6. Detta har ingen praktisk fördel i nuläget men kan vara en bra försäkring för framtiden. Modemet fungerar bra i det svenska LTE-nätet med normala datahastigheter och god täckning i de äldre näten för röstsamtal. Telefonens mikrofon är av hög kvalitet och brusreducering är effektiv.

Galaxy Alpha har en högtalare av medelmåttig kvalitet. Den kan producera ljud av hög volym med större täckning bland de lägre frekvenserna än många konkurrenter men har stora problem i alla frekvenser vid hög volym. Högtalaren har ingen chans när det gäller volym eller kvalitet i jämförelse med telefoner så som HTC One M8.

I telefonens hemknapp finns en inbyggd fingeravtrycksläsare. Till skillnad från liknande läsare i Apples och Huaweis telefoner måste användare svepa sitt finger rakt över den för att ett finger ska registreras. Om läsaren ska användas när telefonen hålls i en hand krävs lite akrobatik för att tummen ska svepas på rätt sätt. Sensorns utformning gör den betydligt svårare att använda med en hand än konkurrenterna. Sensorn har också begränsad funktionalitet. Till skillnad från iPhone kan inte sensorn användas för att låsa upp telefonen om den är krypterad. Då krävs ett lösenord för varje upplåsning.

Samsung Galaxy Alpha recension knappar

Galaxy Alpha har en inbyggd pulsmätare. Mätaren kan mäta användares puls på ett par sekunder och mäta stress baserat på pulsvariation under en viss tid. Mätaren kan bara utnyttjas när användaren står still och är tyst. Detta betyder att den är opraktisk i många situationer och fungerar bäst för att mäta vilopuls.

 

Mjukvara:

Samsung Galaxy Alpha skeppas med Android 4.4.4 och Samsungs överliggande användargränssnitt kallat TouchWiz. Operativsystemet fungerar bra. Det överliggande användargränssnittet har dock många problem. Det förändrar stora delar av Android på sätt som inte alltid är till det bättre. Operativsystemets estetik och funktionalitet är krafigt anpassat av Samsung. Allt från notispanel och appskärm till hemskärm och inställningspanel är förändrat. Inställningspanelen är exempelvis svår att hitta i för vana Android-användare. Den innehåller stora mängder inställningar och är organiserad på ett sätt som troligen känns annorlunda för många Android-vana användare.

Samsung Galaxy Alpha recension mjukvara

Samsung har packat sin telefon med ett flertal förinstallerade applikationer. Utöver Googles appar finns applikationer som är utvecklade av Samsung. GALAXY Apps är en applikationsbutik, S Health mäter användares hälsa och fysiska aktivitet, S Voice är en röstassistent som tyvärr inte har stöd för svenska och Samsung uPick visar erbjudanden för Samsung-användare. Utöver dessa har Samsung installerat appar så som Dropbox och Flipboard. Inga av de förinstallerade applikationerna går att avinstallera men kan döljas från appskärmen om så skulle önskas.

Samsung har anpassat fler av Androids förinstallerade applikationer. S Kalender är en bra uppgradering från Androids vanliga kalenderapp. Samsungs anpassning av Androids kamera-app lägger till ett flertal alternativ men förvirrar användargränssnittet.

 

Sammanfattning:

Samsung Galaxy Alpha har en fysisk design med potential att göra den till en av Samsungs bästa smartphone på länge. Produkten har tyvärr en undermålig skärm, medelmåttig kamera och ett pris som är högre än många flaggskepp på marknaden. Du som letar efter en liten smartphone med en snygg design men med ett lägre pris kan se mot HTC One mini 2. Du som istället letar efter liten men kraftfull telefon kan se mot Sony Xperia Z3 Compact. Om inte storlek är en prioritet erbjuder LG, Samsung, Sony och HTC billigare flaggskepp som är betydligt bättre än Galaxy Alpha. I nuläget är helt enkelt Samsung Galaxy Alpha (5 300 kronor) för dyr för att stå emot sin hårda konkurrens.

 

Plus:

  • Metallram
  • Exynos-chip
  • Skärmens svärta och färg

 

Minus:

  • PenTile-skärm
  • TouchWiz
  • Kamera i mörka miljöer