Recension: LG G3

Sommaren är verkligen här! Det betyder också att ett nytt Android-flaggskepp har anlänt från LG. Denna gång kallas företagets telefon LG G3. Med en 5,5 tum skärm är det en stor men kraftfull telefon som det Sydkoreanska företaget har att bjuda på. LG G3 har så gott som alla specifikationer man kan önska. Frågan är om LGs nya Android-telefon verkligen är så bra som LG påstår?

Design och skärm:

LG G2 kan knappast beskrivas som en av historiens bäst designade produkt. Android-telefonen erbjöd visserligen en stor skärm i ett relativt litet format. Produktens baksida var dock täckt av ett glansigt plastmaterial och telefonens konstruktion var inget att hylla. Med G3 märks det att LG har jobbat hårt för att använda bättre material och producera en bättre byggd telefon. Stora delar av telefonen är fortfarande byggd i plast. Telefonens hela bakstycke täcks av en rundad plastyta. Till skillnad från föregångaren har LG satsat på en annorlunda finish som ger bakstycket ett metall-liknande utseende. Bakstycket täcks av spår från en horisontellt dragen borste. Så fort telefonen når användarens hand är det dock uppenbart att den inte täcks av metall. Det yttre avtagbara bakstycket sitter tätt inpå de inre komponenterna, vilket ger en hög känsla av kvalité. Telefonens bakstycke kan inte mäta sig med iPhone 5S eller HTC One M8 men känns minst lika bra i handen som exempelvis Samsung Galaxy S5.

LG G3 recension baksida

I baksidans nedre vänstra hörn finns telefonens högtalare. Högtalaren gömmer sig bakom ett silverfärgat metallgaller som blir tydligt synligt när bakstycket tas bort. Centrerat på bakstycket finns en LG-logga. Logotypen är väl synlig men inte irriterande. Strax ovanför finns telefonens tre enda fysiska knappar. Här finns en volym ner-knapp, en av/på-knapp och en volym upp-knapp. Knapparna är lätta att se, då de två volymknapparna använder en mörk matt färg medan av/på-knappen använder ett silverfärgat glänsande material. På/av-knappen ger god haptisk feedback och låter en hel del, vilket gör det lätt att höra när den trycks in. Volymknapparna ger inte samma haptiska feedback och är därför lite svårare att använda. Som tur är indikerar LGs mjukvara tydligt när knapparna trycks in.

De tre fysiska knapparna är opraktiskt placerade bredvid telefonens kamera. Det skiljer mindre än en halv centimeter mellan kameralinsen och telefonens övre volymknapp och cirka tre centimeter från kameralinsen och telefonens av/på-knapp. Eftersom knapparna inte är höjda från telefonens kropp är det lätt att tro att kameralinsen är en av produktens knappar.

LG G3 recension knappar 2

Till vänster om kameralinsen finns kamerans laserbaserade fokussystem. På höger sida finns dubbla LED-blixtar med två olika toner.

På bakstyckets vänstra sida finns en skåra som kan användas för att ta bort hela baksidan från telefonen. Baksidan är lätt att ta bort. Integrerat i bakstycket finns telefonens Qi-baserade laddningskrets. Detta betyder att ersättningsskal kräver sådana kretsar för att fungera med trådlösa laddare. Under skalet får användare tillgång till telefonens 3 000 mAh-batteri. När batteriet tagits bort är telefonens microSD- och microSIM-kortläsare tillgängliga. De två korten monteras ovanpå varandra, vilket gör det svårt att ta ut microSIM-kortet utan att först ta ut microSD-kortet. MicroSD-kortet kan tas ut utan att ta bort telefonens batteri men microSIM-kortet kräver att batteriet tas ut för att bytas.

LG G3 recension under baksida

Till skillnad från vissa andra smartphones på marknaden har LG G3 ingen IP-certifiering. Detta betyder att telefonen inte är godkänd för användning i regn, under vatten eller i dammiga miljöer.

Bakstycket är kraftigt rundat. Detta betyder att telefonen är bekväm att hålla. Produktens sidor består av en tunn strimla av ljust plastmaterial som skiljer bak- och framsidan. Strimlan har ingen funktion men är en snygg estetisk detalj. På telefonens vänstra och högra sida finns inga andra detaljer värda att nämna. På ovansidan finns en sekundär mikrofon och en IR-sändare. På telefonens undersida finns en SlimPort i microUSB-format. Porten kan användas för data, video och laddning. Till vänster om porten finns ett 3,5 mm hörlursuttag samt telefonens primära mikrofon.

LG G3:s framsida täcks av glas. På framsidans nedre del har glaset en grå bakgrund med ett cirkelformat mönster. Bakgrunden är den enda detalj på produktens framsida som skiljer sig mellan olika färgmodeller.

LG G3 recension framsida nedre del

På framsidans övre halva finns en LED-indikator, en videosamtalskamera, en ljussensor, en avståndsmätare och en hörlur. Resten av framsidan täcks av skärm. LG G3 är den bäst optimerade telefonen på marknaden när det gäller skärmstorlek i relation till telefonens. Trots sin gigantiska 5,5 tum skärm är inte G3 mycket större än exempelvis HTC One M8, som har en fem tum skärm. Skärmens tunna ramar gör den till en riktigt liten och lätt produkt, med tanke på dess stora skärm.

Skärmen är en av de detaljer som LG fokuserar på mest i sin marknadsföring av G3. Skärmen mäter som sagt 5,5 tum. Dess mest imponerande detalj är dess upplösning: 2 560 x 1 440. Skärmens upplösning ger telefonen en pixelkoncentration på 534 pixlar per tum. Den otroligt höga pixelkoncetrationen gör de individuella pixlarna fullständigt omöjliga att se. Detta är dock också sant för Full HD-skärmar i samma format. Även om skärmens höga upplösning är imponerande på papper, erbjuder den ingen praktisk fördel över Full HD. Skärmen drar istället mer energi, har större problem med kylning och kan producera lägre ljusstyrka än skärmar med lägre upplösning. I jämförelse med den HD-upplösta One X från 2012 kommer inte LG G3 i närheten av den äldre modellens ljusstyrka och synlighet utomhus eller i andra ljusa miljöer.

Trots sin meningslöst höga upplösning är LG G3:s skärm marknadsledande. Skärmen producerar korrekta färger och erbjuder oklanderlig prestanda vid höga betraktningsvinklar. Skärmen har problem med att producera djup svärta i jämförelse med AMOLED-skärmar men presterar i klass med marknadens bästa LCD-baserade produkter.

 

Prestanda:

Alla prestandatest har gjorts med en 2 GB/16 GB-version av LG G3.

LG G3 har inte bara en marknadsledande skärm. Innanför skalet finns också marknadsledande prestanda. Telefonen skeppas inte med det Qualcomm Snapdragon 805-chip som rykten hade pekat på inför produktens presentation. Istället finns ett Qualcomm Snapdragon 801-chip som vi också sett i telefoner så som HTC One M8, Sony Xperia Z2 och Samsung Galaxy S5.

Processorns grafikenhet, Adreno 330, har ibland problem med att driva LG G3:s högupplösta skärmen. Detta betyder att snabba rörelser i användargränssnittet kan resultera i tappade bilder. Problemet är svårt att upptäcka och mycket ovanligt. I så gott som alla spel och alla tänkbara användningsområden är telefonens processorchip mer än tillräckligt.

Telefonens prestanda kan jämföras med andra produkter med hjälp av syntetiska tester. I benchmarking-mjukvaran Quadrant får telefonen ett resultat på 23 130. Resultatet kan jämföras med HTC One M8:s 25 127. Det lägre resultatet för LG G3 kan troligen förklaras med lägre resultat  i testets grafikdel, på grund av telefonens högupplösta skärm.

I AnTuTu X får LG G3 ett liknande resultat. Med 29 059 imponerar inte G3 i jämförelse med exempelvis HTC One M8, som får 32 836 i samma test.

LG G3 recension mjukvara 5

LG sägs ha skalat ner sitt användargränssnitt och mjukvara för att tillgängliggöra mer lagringsutrymme. Detta betyder bland annat att telefonen erbjuder 9,5 GB lagringsutrymme i 16 GB-versionen.

Med ett 3 000 mAh batteri har LG satsat stort på lång batteritid. Detta har man lyckats med. I Capishes batteritest klarade G3 av 8 timmar uppspelning. Testet består av uppkoppling via Wi-Fi med LTE-modemet aktiverat, bakgrundssynkronisering satt till telefonens standardvärde, skärm satt till 50 % och högtalare satt till 50 %. Resultatet kan jämföras med HTC One M8:s 6 timmar eller med den marknadsledande LG G Flex:s 14 timmar. I praktiken är batteriet mycket imponerande. Vid hård användning slutar vanligen batteriet med cirka 40 procentenheter återstående vid dagens slut. Vid normal till låg användning klarar telefonen av två hela dagar utan problem. För att dränera telefonens batteri på en dag krävs mycket hård användning av batteriet. För användare med sådan användning ska det påpekas att telefonen erbjuder ett utbytbart batteri.

LG G3 recension under batteri

LG G3:s högtalare är som nämnt placerad på dess baksida. På grund av telefonens rundade sidor hörs ljud från högtalaren tydligt även när den ligger med baksidan ner mot ett bord. Högtalarens position är trots allt problematisk när man ska titta på filmer eller videoklipp. Utöver högtalarens position finns det inte mycket att klaga på. Likt alla andra högtalare i branschen kan den inte producera någon bas värd att nämna och har problem med kvalité vid höga volymer. Högtalarens prestanda kan närmast jämföras med Huawei Ascend G6 och HTC One M7. HTC One M8 klås inte då denna telefon erbjuder både bättre ljudkvalité och högre volymer.

LG G3 säljs med en 13 megapixelkamera som kan fånga video i UHD-format. Kameran har ett bländarvärde på f/2,2 och får hjälp i mörka miljöer av optisk bildstabilisering och dubbla LED-lampor. Kameran presterar väl i väl ljusa miljöer. Kameran är duktig på att hitta rätt fokus och välja rätt slutartid för att återge så hög skärpa som möjligt. Kameran är snabb och har marknadens mest imponerande autofokussystemet för dåligt belysta miljöer. Som alla mobiltelefonkameror har även LG G3 problem i dåligt belysta miljöer. De dubbla LED-lamporna hjälper på nära håll men är inte användbara på längre avstånd än fem meter.

LG G3 recension kamera

Videosamtalskameran på telefonens framsida erbjuder bra färgåtergivning men mycket begränsad prestanda i mörka miljöer. Bilder fångas i 2,1 megapixlar och är oskarpa. Även video, som kan fångas i Full HD-upplösning, lider av samma problem. Detta betyder att kameran inte kan användas för något annat än små bilder som är tagna i väl belysta miljöer.

LG G3 skeppas med ett LTE Cat4-modem som bland annat kan leverera överföringshastigheter i upp till 150 Mb/s. Modemet presterar mycket väl i våra tester, i klass med liknande produkter i samma prisklass. Telefonen lider dock av mottagningsproblem. I områden där täckning vanligen är begränsad har G3 ingen täckning alls medan en av fem staplar indikeras på platser där telefoner så som Huawei Ascend P7 indikerar fyra av fem staplar.

Röstsamtal kan genomföras med hög kvalité och god stabilitet. Telefonen filtrerar effektivt ut bakgrundsoljud och kan spela in ljud av hög volym. Mikrofonen är inte av hög kvalité och kan stundtals låta ”burkig” men levererar alltid tillräcklig prestanda för röstsamtal.

Telefonen kan bland annat kommunicera via Wi-Fi, Bluetooth och NFC. All kommunikation sker effektivt och pålitligt. Telefonen kan behålla god Wi-Fi-mottagning på både 2,4 GHz och 5 GHz medan kommunikation med bland annat hörlurar kan ske på upp till 20 meters avstånd, utan problem. NFC-chipet fungerar som det ska.

IR-sändaren på telefonens ovansida är lätt att använda men har problem med prestanda. Sändaren fungerar inte pålitligt på längre än tre meters avstånd. Detta betyder att IR-sändaren är opraktisk i många vardags- eller TV-rum.

 

Mjukvara:

LG G3 skeppas med en av de senaste versionerna av Android. Android 4.4.2 är inte den absolut senaste versionen av Googles operativsystem men saknar inga funktioner som introducerats genom Android 4.4.4. Ovanpå operativsystemet ligger LGs senaste version av överliggande användargränssnitt. Gränssnittet har en enkel design som på många sätt liknar Googles tolkning av Android samtidigt som det erbjuder ett par unika funktioner.

Hemskärmen liknar Googles version av Android med möjlighet att lägga till nya paneler, widgets och mycket mer. Appskärmen har horisontell skrollning, inbyggd sökmotor, möjlighet att anpassa ordning på appar och möjlighet att se installerade widgets. I notisskärmen finns LGs genvägar till vanligt använda inställningar. Användare kan av/aktivera olika inställningar samt anpassa skärmens ljusstyrka och volymer. Notisskärmen är lätt att anpassa och mycket praktisk och väl utförd. Inställningspanelen är även den lätt att anpassa och praktisk med bra indelning av olika typer av inställningar.

LG G3 recension mjukvara 2

LG G3 säljs med ett flertal förinstallerade program. ThinkFree Viewer är ett produktivitetsverktyg med stöd för ordbehandling och liknande dokument. Denna applikation samt Box och McAfee Security är de enda förinstallerade apparna som inte är utvecklade av Google eller LG. De  två förstnämnda apparna går att avinstallera medan McAfee Security är permanent installerad. LGs applikationer kallade QuickRemote (applikation för IR-sändare), RemoteCall Service (app för fjärrsupport), QuickMemo+ (app för att skapa anteckningar) och Miniräknare går till och med att avinstallera. Detta är bra för användare som anser att de har dåligt med ledigt lagringsutrymme eller som inte använder dessa applikationer.

LG har anpassat alla förinstallerade applikationer, med undantag för applikationer från Google och andra utvecklare. Detta betyder bland annat att kamera-appen är kraftigt anpassad. Applikationen har två lägen. Det ena ger användare möjlighet att fokusera och fånga en bild med ett enkelt klick. Fokusering sker på den del av skärmen som användaren klickar. När fokusering är färdigställd fångas bilden. I kamera-appens andra läge har användare möjlighet att ställa in ett flertal inställningar, byta kamera, byta till videotagning samt välja fokus och tagningstillfälle vid olika tidpunkter. Kamera-appen är snabb, lätt att använda och lätt att förstå sig på.

LG G3 recension mjukvara 6

LG erbjuder ett flertal systemfunktioner som särskiljer LGs mjukvara från andra tillverkares. QSlide tillåter användare att starta två applikationer samtidigt. Applikationerna kan därefter ta upp var sin halva av skärmen (övre och nedre) och användas samtidigt. Applikationer med stöd för QSlide är minst sagt begränsade med endast åtta förinstallerade appar med stöd för funktionen.

Den bästa funktionen bland LGs anpassning av Android är telefonens funktioner kring inloggning, låsskärm och konton. Likt äldre LG-telefoner har LG G3 stöd för upplösning utan hårdvaruknappar. Användare kan dubbelklicka på skärmen för att aktivera låsskärmen. När telefonen är upplåst kan användare dubbelklicka på en tom yta på hemskärmen för att låsa produkten igen.

Med KnockCode kan användare aktivera skärmen samt låsa upp systemet i samma rörelse. En kombination av fyra klick kan utföras var som helst på skärmen. Så länge klicken utförs i rätt mönster aktiveras skärmen och systemet låses upp. KnockCode kan även konfigureras för att fungera med flera olika låskombinationer. En kombination kan låsa upp telefonen som vanligt medan en annan kombination kan öppna telefonen till ett gästläge med begränsad funktionalitet och tillgänglighet.

LG G3 recension mjukvara 4

LGs funktioner kring låsskärmen är som sagt bra. Den enda funktion jag saknar är HTC One M8:s möjlighet att låsa upp med ett svep över skärmen istället för att dubbelklicka och därefter svepa för att låsa upp telefonen. LG erbjuder möjlighet att avaktivera låsskärmen och göra det möjligt att låsa upp hela telefonen med ett enkelt dubbelklick. Detta ger dock inte användare samma funktionalitet, då HTC erbjuder upplåsning med svep samtidigt som låsskärmen finns tillgänglig vid andra typer av upplåsning.

LGs anpassning av Android är imponerande. Den erbjuder bra funktioner i ett vackert paket. Med undantag för funktioner så som KnockCode är det dock svårt att påstå att mjukvaran är bättre än Googles tolkning av Android. Personligen anser jag att Googles tolkning är snyggare och lättare att använda. Faktumet att mjukvaran är anpassad av LG säkerställer också förseningar vid leverans av nya versioner av Android. Om du vill ha den senaste versionen av Android är med andra ord den LG-tillverkade Nexus 5 ett bättre val.

 

Sammanfattning:

Jag har använt fler Android-telefoner än jag kan minnas. Den bästa Android-telefon jag någonsin använt är LG G3. En kombination av mycket bra skärm, hög prestanda, bra batteri, ”liten” och lätt design, en bra kamera, bra högtalare och mycket mer gör det svårt att hitta något negativt över huvud taget med produkten.

Man ska inte glömma att LG G3 är en stor telefon som är så gott som omöjlig att använda med en hand. Om detta inte är ett problem så finns det inte mycket kvar att notera. Detta kanske låter en gnutta okritiskt. Ja, visst finns det små detaljer att irritera sig på. IR-sändaren fungerar inte så bra som man skulle kunna önska, modemet för telenätet har problem i vissa situationer och det hade inte skadat med IP-certifiering. Med ett pris som understiger både Samsung Galaxy S5 och HTC One M8 är ändå LG G3 min favorit på dagens Android-marknad.

 

Plus:

  • Skärm
  • Batteri
  • Mjukvara

 

Minus:

  • IR-sändare
  • Brist på IP-certifiering
  • LTE-modem, dålig täckning