Recension: Huawei Ascend Mate7

Huawei har haft problem med att producera produkter som kan konkurrera med marknadens bästa smartphones. Ascend Mate7 är äntligen en produkt med stor potential att nå upp till detta mål. Men hur är den i praktiken?

Design och skärm:

Vill man beskriva Huawei Ascend Mate7:s fysiska design är en liknelse det lättaste alternativet. Huaweis nya produkt ser ut att vara en kopia av HTC One Max från 2013. Visst finns det många designdetaljer som skiljer de två produkterna åt. I stora drag är de dock väldigt lika varandra.

På baksidan av Huaweis nya Android-smartphone finns aluminium. Stora mängder aluminium. Majoriteten av bakstycket består av ett stycke aluminium. Endast små delar av bakstyckets ovan- och undersida är tillverkat i annat material. Dessa delar är tillverkade av plast, men har en metalliknande finish.

Huawei Ascend Mate7 Recension baksida

Huaweis användning av metaller gör att telefonen känns bra i handen och ger en stark känsla av kvalitet. Ascend Mate7 är troligen Huaweis bäst byggda telefon någonsin.

På telefonens nedre halva finns dess högtalare. Högtalarens position är inte optimal men räddas av bakstyckets rundade design. På bakstyckets övre halva finns telefonens kamerahus och tillhörande blixt. Kamerahuset och dess skyddsglas sticker ut något från resterande delar av telefonens kropp. Detta kan betyda att glaset lättare utsätts för skada.

Strax under kamerahuset finns telefonens fingeravtrycksläsare. Läsaren är omringad av en glänsande ram som gör den lätt att se. Läsaren är placerad cirka en halv millimeter under resterande delar av telefonens kropp och är därför också lätt att känna sig fram till. Läsarens position kan jämföras med LG G Flex/G2/G3:s på/av-knapp. Dess position gör att pekfingret naturligt landar rätt. Det krävs dock en veckas övning för att lära sig exakt hur fingret ska läggas på läsaren för att en korrekt avläsning ska genomföras.

Huawei Ascend Mate7 Recension kamera

Produktens högra och vänstra sida täcks av samma aluminium-stycke som vi hittar på baksidan. På höger sida finns också två knappar: en av/på-knapp och en kombinerad volymknapp. Knapparna är lätta att känna och ger tillräcklig haptisk feedback men sitter för nära varandra. Det är lätt att blanda ihop de olika knapparna och trycka på fel knapp av misstag. Knapparna hade behövt ha olika form eller varit mer separerade från varandra.

På vänster sida finns två kortläsare och dess hållare. Längst upp på sidan finns en micro-SD-kortläsare och strax nedanför finns en micro-SIM-kortläsare. Korthållarna öppnas med ett inkluderat verktyg, men de flesta moderna verktyg för SIM-kortläsare fungerar också.

På undersidan av Ascend Mate7 finns en micro-USB-port och telefonens huvudmikrofon. Produktens 3,5 mm hörlursuttag finns på ovansidan tillsammans med en mikrofon för oljudseliminering. De båda portarna fungerar som de ska, även om det hade varit praktiskt att ha dem på samma sida.

Huawei Ascend Mate7 Recension USB

Likt alla andra smartphones på marknaden täcks även Huawei Ascend Mate7:s framsida av ett stycke glas. Glaset sträcker sig över hela skärmen, skärmens vita ram och komponenterna ovanför skärmen. Skyddsglasets enda undantag är telefonens hörlur, som gömmer sig bakom ett grått metallgaller.

Som i alla recensioner av mobila produkter är det skärmkvalitet som är en av de största faktorerna för framgång. Huawei kan vara glada att de installerat en bra skärm som erbjuder hög upplösning och bildkvalitet. Skärmen mäter 6 tum och har en upplösning på 1 920 x 1 080. Skärmens upplösning är inte särskilt imponerande, om den jämförs med exempelvis LG G3:s 5,5 tum och 2 560 x 1 440. Jag kan dock inte se någon skillnad värd att nämna mellan de två skärmarna.

Huawei Ascend Mate7 Recension telefonen

När det gäller bildkvalitet har Ascend Mate7 vissa problem med svärta. Likt alla LCD-baserade skärmar på marknaden kan skärmen inte nå den svärta som AMOLED-skärmar kan. De färger som skärmen kan generera är dock tillfredsställande och behålls vid höga betraktningsvinklar.

Skärmens storlek tar med sig vissa nackdelar när det gäller användarvänlighet. Vissa användare kan, med rätt, anse att den helt enkelt är för stor. De användare som ser fördelarna i att ha en stor skärm kan vara säkra på att Ascend Mate7 erbjuder en skärm av hög kvalitet.

 

Prestanda:

Huawei Ascend Mate7 är ett prestandamonster. Telefonen skeppas med ett HiSilicon Kirin 925 som får hjälp av 2 GB RAM-minne. Processorn visar sin kraft i benchmarking-mjukvaran AnTuTu där den når 41 938, vilket kan jämföras med HTC One M8:s knappa 33 000 och LG G3:s 29 000. Underligt nog landar Mate7 på dryga 11 000 i testmjukvaran Quadrant. Resultatet är hälften av vad andra telefoner i branschen kan erbjuda. De opålitliga resultaten lämnar vardaglig användning som den avgörande faktorn: Huawei Ascend Mate7 klarar alla vardagssituationer och krävande spel utan problem. Telefonen är mer än tillräckligt kraftfull för alla typer av användare.

Huawei Ascend Mate7 Recension prestanda

Motorola RAZR MAXX är fortfarande, mer än två år efter sin lansering, en gigant när det gäller batteritid. Produkten hade en relativt liten och lågupplöst skärm men ändå ett batteri på 3 300 mAh. Nu är det dags för Huawei Ascend Mate7 att ta över tronen som branschens bästa produkt när det gäller batteritid. Ascend Mate7 har ett batteri som mäter 4 100 mAh. Ingen smartphone på den svenska marknaden kommer i närheten av detta. Batteriets kapacitet ger lång batteritid. I Capishes batteritest landar telefonen på otroliga 12,33 timmar. Resultatet kan jämföras med HTC One M8:s 6 timmar och LG G3:s 8 timmar. Testet består av lokal uppspelning av en Full HD-upplöst video med bakgrundssynkronisering aktiverad, Wi-Fi uppkopplat och skärmens ljusstyrka och högtalarnas volym satta till 50 procent. Testet är med andra ord tufft att ta sig igenom och bevisar kraften i telefonens enorma batteri.

I praktiken är det så gott som omöjligt att döda Ascend Mate7:s batteri på en dag. Batteriet klarar två dagar normal användning och vissa användare kan se fram emot tre dagar användning utan laddning.

Huawei Ascend Mate7 säljs med 16 GB internt lagringsutrymme. 11 GB finns tillgängligt för lagring av appar och media. Lagringsutrymmet är begränsat men kan expanderas med micro-SDXC-kort. Av okänd anledning har läsaren inget stöd för kort större än 32 GB. Detta ger användare totalt maximalt 43 GB lagringsutrymme.

Huawei Ascend Mate7 Recension Huawei

På telefonens baksida finns en 13 megapixelkamera som har ett objektiv med lägsta bländarvärde f/2,0. Likt alla andra kameror i branschen kan den fånga bra bilder i väl belysta miljöer. Trots sitt låga bländarvärde presterar den dåligt i mörka miljöer (inomhus). I jämförelse med LG G3 har Mate7 ingen chans när det gäller bildkvalitet. Ascend Mate7 har stora problem med att hålla uppe bildkvalitet i miljöer som hanteras utan besvär av LG G3. Brus, fel vitbalans och underliga färger är bara några av kamerans många problem. Kameran är så dålig att fotointresserade helt enkelt bör hålla sig undan.

Även kamerans videofunktionalitet lider av samma problem. När kameran används i dåligt belysta miljöer syns stora skillnader i kvalitet mellan Ascend Mate7 och exempelvis LG G3.

Kamerans LED-lampa kan assistera i mörka miljöer. Även lampan är dock sämre än konkurrenternas. Den kan inte producera lika stora mängder ljus och har ingen möjlighet att anpassa ljusets temperatur.

Kamerans enda positiva egenskap är dess snabbhet. Kamerans autofokussystem är snabbt och effektivt. I kombination med en bra kamera-applikation är upplevelsen av att ta bilder positiv, även om resultatet inte alltid blir så bra.

Videosamtalskameran har inte lika stora problem i jämförelse med konkurrensen men är betydligt sämre än kameran på telefonens baksida.

Huawei är duktiga på att producera bra telemodem. Ascend Mate7 skeppas med ett LTE Cat6-modem som erbjuder LTE-uppkoppling i upp till 300 Mb/s. Denna hastighet är visserligen orimligt hög i praktiken, särskilt i Sverige, men är en bra försäkring för framtidens telenätverk. I praktiken erbjuder telefonen god täckning och höga hastigheter. Tillsammans med hög kvalitet i röstsamtal är Mate7 en bra telefon för röstsamtal med ett bra modem för data.

En av Ascend Mate7:s flaggskeppsfunktioner är dess fingeravtrycksläsare. Läsaren kan liknas vid Apples TouchID-sensor då den inte kräver att finger dras över sensorn. Det räcker att rätt finger vilar på sensorn för att fingeravtrycket ska läsas av och telefonen låsas upp.

För att börja installation av fingeravtrycksläsaren trycker användaren sitt finger mot läsaren sju gånger. Den läser av ett fingers olika delar för att identifiera det snabbt vid ett senare tillfälle. Upp till fem fingrar kan registreras i telefonen. Det tar cirka en vecka att lära sig exakt hur fingret ska placeras på läsaren för att den ska fungera snabbt och pålitligt. När ett finger placeras på läsaren tar upplåsningsprocessen uppskattningsvis en halv sekund. Läsaren fungerar kort sagt bra och är ett stort plus för telefonen som helhet.

Huawei Ascend Mate7 Recension hogtalare

Huawei Ascend Mate7 har en högtalare som kan producera ljud av hög volym. Dess kvalitet är dock låg. I jämförelse med den medelmåttiga LG G3 har Ascend Mate7 stora problem med att nå upp till konkurrensen. Bas är icke existerande och kvalitet brister i alla frekvenser vid hög volym. Högtalaren fungerar bra för att spela upp podcasts men är för dålig för att vara praktisk för musik.

För lokal trådlös kommunikation erbjuder Ascend Mate7 allt från Wi-Fi n till Bluetooth 4.0 och NFC. Wi-Fi 2,4 GHz fungerar som det ska men 5 GHz-bandet har små problem med täckning. Både Bluetooth 4.0 och NFC fungerar som de ska.

 

Mjukvara:

Huawei Ascend Mate7 skeppas med Android 4.4.2 KitKat. I nuläget är operativsystemet (med undantag för 4.4.4) den senaste versionen av Googles mobila plattform. Systemet är välpolerat och funktionsrikt. Av denna anledning är det synd att Huawei har lagt på ett överliggande användargränssnitt som förändrar stora delar av systemets design och funktion.

Huawei Ascend Mate7 Recension hemskarm

Huaweis överliggande användargränssnitt kallas EMUI 3.0. Det är ett av branschens mest radikala överliggande användargränssnitt för Android. Utöver att förändra stora delar av operativsystemets estetik ändrar det fundamentala delar av hur det fungerar. Den största problematiken för vana Android-användare är faktumet att gränssnittet inte har någon appskärm. Alla applikationer måste därför visas på telefonens hemskärm. Det enda sättet att få tillgång till en appskärm är att installera en launcher från en tredje part.

Även när det gäller launchers har Huawei satt upp stora vägspärrar för användare. Istället för att följ Androids vanliga system för att ändra launcher, måste användare ta sig till Inställningar –> Hantera appar och klicka på den lilla Appinställningar-knappen. Därefter kan ”Startprogram” bytas mot ett annat än Huaweis. Det system för att byta launcher som är inbyggt i applikationer så som Nova Launcher kan inte användas på Ascend Mate7. Användare måste lära sig att hitta till rätt inställningsskärm för att byta launcher.

EMUI påverkar alla delar av operativsystemet. Vissa saker är positiva förändringar. Notisfältet är snyggt och lätt att tolka. Användare kan öppna notisfältet på två sätt. Om fingret dras på skärmens vänstra halva öppnas notisfältet som vanligt medan höger sida öppnar snabba genvägar till vissa inställningar.

Huawei Ascend Mate7 Recension EMUI

Även kamera-applikationen har förändrats med ett positivt resultat. Appen är lätt att använda och förstå sig på.

Ascend Mate7 inkluderar ett flertal förinstallerade appar och spel. Todoist är en app som hjälper användare att skapa och hantera ToDo-listor och Bitcasa är en app för molnbaserad lagring. Asphalt 8, Bubble Bash Mania, Dragon Mania och Real Football 2015 är exempel på spel som kommer förinstallerade på telefonen. Den stora mängden förinstallerade spel är onödig. Som tur är kan nästan alla förinstallerade appar och spel avinstalleras från enheten.

Huawei har även inkluderat några av sina egna applikationer i telefonens mjukvara. HiCare är en app som innehåller handböcker för telefonen och ger tillgång till Huaweis support. Highlights samlar applikationer och spel som Huawei rekommenderar och länkar dessa till Google Play.

En av Huaweis konstigaste anpassning av Android handlar om kryptering. Trots att Android länge haft officiellt stöd för kryptering kan inte Ascend Mate7 krypteras. Alternativet finns inte under Säkerhet i Inställningspanelen. Oacceptabelt för vissa användare.

Huaweis launcher har som nämnt flera stora problem. Brist på appskärm kan göra vana Android-användare obekväma. När den ersatts av en launcher från en trejde part löses många av dess problem. Huawei har misslyckats med att skapa en mjukvaru-upplevelse som är lätt att använda. Företaget hade troligen klarat sig bättre med att använda Googles tolkning av Android.

 

Sammanfattning:

Huawei Ascend Mate7 är en av smartphone-branschens mest intressanta produkt på länge. Dess egenskaper polariserar åskådare. Vissa kallar den idiotiskt stor och andra häpnar över dess batteritid och design. Den är en blandning av gott och ont. Vilken av de två sidorna som väger över beror på användaren. De som söker en stor telefon med en bra skärm, snygg design och ett bra batteri kan räkna med att Ascend Mate7 är en av marknadens bästa.

 

Plus:

  • Batteri
  • Fingeravtrycksläsare
  • Skärm

 

Minus:

  • Mjukvara
  • Kamera
  • Högtalare

fyra