Recension: HTC One M8

Jag gillade HTC One när jag recenserade den för ett år sedan. Telefonen som nu kallas HTC One M7 hade dock ett par problem. Produktens design kändes lite konstig i handen och batteriet kunde varit bättre. Med HTC One M8 har HTC försökt lösa problemen med förra årets produkt och göra en bra telefon bättre. Jag har spenderat två veckor med HTC One M8 och avlämnar nu min recension.

Design och skärm.

HTC One M7:s flaggskeppsegenskap var dess design. Produkten var otroligt väl byggd och var enligt mig 2013 års snyggaste telefon. Med HTC One M8 har HTC fortsatt med samma designspråk som man myntade förra året. Detta betyder att produkten täcks av stilrena ytor och stora mängder metall. HTC har dock valt att dra tillbaka på M7:s hårda design, vilket betyder att One M8 inte sticker ut lika mycket som sin föregångare. Detta är lite synd. One M8 är likt sin föregångare riktigt snygg men har inte längre samma unika design. Förklaringen till detta är att årets modell har ett betydligt mer rundat skal. Flaggskeppsmodellen är inte heller längre silverfärgad, utan grå.

Materialet som täcker produktens baksida är minst sagt imponerande. HTC One M7 var en av de bäst byggda produkterna jag recenserat. HTC påstår att man har ökat andelen metall i konstruktionen med 20 procentenheter från 70 procent. Jag kan inte påstå att jag märker  denna förbättring i vardagen men kan notera att även årets modell är väl byggd. Nästan hela produktens baksida täcks av ett grått och borstat aluminiumstycke. Stycket är kraftigt rundat längs kanterna och fortsätter längs telefonens sidor. De rundade kanterna eliminerar den hårda och vassa design som One M7 använde. Detta betyder att One M8 ligger bättre i handen, trots sin större skärm. One M8 är ändå inte alltid lätt att hålla i en hand. I jämförelse med flaggskepp från andra tillverkare är HTC One M8 ganska stor. Har du stora händer kan användning med en hand fungera vid vissa tillfällen. För andra krävs nästan alltid båda händerna för att behålla ett stadigt grepp om telefonen samtidigt som den används.

HTC one M8 Recension baksid

Den modell av HTC One M8 som tillverkaren kommer att marknadsföra som sin flaggskeppsmodell, är den modell som jag har recenserat. Modellen är den enda som kommer utrustad med en borstad metallbaksida. Silver- och guld-versionen har samma matta baksida som förra årets modell. Den borstade modellen ger oss ett intryck av hög klass som de andra inte gör. Detta betyder att modellen inte nödvändigtvis passar alla användare men att de som letar efter en lyxig upplevelse hittar rätt hos denna. Jag har inte använt silver- eller guld-modellen under längre perioder men kan säga att dessa modeller, speciellt den silver-färgade, passar bättre till unga användare eller personer som inte vill förknippas med den gråa modellens stiliga och lyxiga utseende.

På baksidans mitt finns HTCs logotyp. Logotypen är tydlig men inte störande. Beats audio-logotypen från One M7 är borta, vilket jag är glad för.

Som en inramning av baksidan hittar jag två mörka linjer på den övre och undre halvan. Linjerna innehåller telefonens antenner och ger den annars estetiskt rena baksidan struktur.

På baksidans övre halva finner jag en blixt samt en stor kameralins. Till skillnad från One M7 består blixten av dubbla LED-lampor. Ovanför den stora kameralinsen finner jag ytterligare en kamera. Denna sekundära kamera sitter bara en halv centimeter från telefonens kant. Detta betyder att kameran lätt blockeras av användarens hand när bilder fångas i horisontellt läge.

HTC One M8:s sidor består av samma stycke aluminium som produktens baksida. Till skillnad från baksidan är sidorna matta. Denna estetiska detalj är svår att upptäcka och fungerar inte som mycket mer än en kontrast till produktens blanka framsida. På vänster sida finns telefonens nano-SIM-läsare. Korthållaren öppnas med HTCs inkluderade verktyg. På höger sida finns en micro-SD-läsare som öppnas med samma verktyg. Krav på användning av HTCs verktyg är lite irriterande, men är ändå en stor förbättring från One M7:s icke existerande micro-SD-läsare. På höger sida finns också telefonens volymkontroll. Den består av en komponent bestående av två knappar. På vårt testexemplar sitter denna komponent lite för löst för vår smak. Den skramlar när telefonen flyttas hastigt. Knapparna är tyvärr inte tillräckligt resta från telefonens kropp, vilket gör dem svåra att hitta med känsel och ger begränsad haptisk feedback. Samma gäller för knappen på telefonens ovansida. Den är svår att hantera då telefonen är väldigt lång och knappen därmed är placerad långt ifrån användarens fingrar.

På telefonens undersida finns en micro-USB-port och en hörlursport. Jag gillar att portarna sitter på samma sida och att hörlursporten har letat sig till ”rätt” sida av telefonen.

HTC one M8 Recension undersida

Som vanligt är framsidan av HTC One M8 ren från irriterande designdetaljer. Den enda del av framsidan som jag är redo att klaga på är HTC-logotypen strax nedanför skärmen, som jag inte anser adderar något till produktens design. Nedanför logotypen finns en frontmonterad högtalare. En motsvarande högtalare hittar jag under hörlursgallret strax ovanför skärmen. Här finns också en öppning till sensorer samt en kameralins för telefonens videosamtalskamera. Framsidan av telefonen är mycket lik HTC One M7. Den enda stora nyheten är dess ökade längd samt faktumet att aluminium-stycket nu sträcker sig ända fram till skärmens ram.

HTC har sedan många år tillbaka varit ledande när det gäller smartphone-skärmar. När företaget lanserade One X visade man vad man gick för. Telefonen som hade en 4,7 tum 720p-upplöst skärm klarar sig än i dag mot konkurrenterna på den hårda smartphonemarknaden. HTC One M7 ökade One X:s upplösning till Full HD men behöll sin storlek. I år behålls istället skärmens upplösning samtidigt som skärmens storlek ökas. Den lägre pixelkoncentrationen är inget jag är redo att klaga på. Någon bra anledning till den ökade skärmstorleken har jag dock svårt att hitta. Hade HTC klarat av att behålla produktens fysiska mått från HTC One M7 skulle jag acceptera den större skärmen. Eftersom One M8 är större än både Sony Xperia Z2 och LG G2, som kommer utrustade med större skärmar, har jag svårt att acceptera valet att öka skärmens storlek ytterligare.

När det kommer till bildkvalité erbjuder HTCs bildskärm som vanligt enastående resultat. Färger är vackra och korrekta medan prestanda vid höga betraktningsvinklar är så gott som oklanderlig. Eftersom skärmen är baserad på LCD-teknik har den vissa problem med svärta. Skärmen är ljusstark och lätt att använda utomhus på molniga dagar men inte mycket mer än acceptabel på soliga dagar.

Kort sagt erbjuder HTC One M8 en av marknadens bästa design. Aluminium-skalet ger den en gedigen känsla. Jag tycker att det är synd att produkten är så lång och stor men kan påpeka att den fem tum skärm som ryms innanför produktens kropp är en av marknadens bästa.

 

Prestanda:

HTC One M7 var världens första telefon utrustad med ett Qualcomm Snapdragon 600-chip. Chipet var kraftfullt för sin tid men besegrades bara ett par månader senare av Qualcomm Snapdragon 800 som introducerade markanta prestandaförbättringar. Tillsammans med Sony Xperia Z2 och Samsung Galaxy S5 lanseras HTC One M8 med ett Qualcomm Snapdragon 801-chip. Det nya chipet behåller samma typ av processorkärnor och komponenter som föregångaren men förbättrar effektivitet. CPUn som processorchipet använder sig av är klockad till 2,3GHz. Detta är inte 801-seriens högsta klockhastighet men erbjuder istället hög energieffektivitet. Processorchipet får hjälp av 2GB RAM-minne, vilket är mer än tillräckligt för de flesta men lägre än Sony Xperia Z2 som har 3GB RAM.

Processorchipet tar One M8 genom alla tänkbara vardagliga situationer. Även i de mest krävande spel kan jag inte hitta några som helst problem med prestanda. I syntetiska tester bekräftas den höga snabba processorn. I AnTuTu X får telefonen ett resultat på 32 836, vilket kan jämföras med den Qualcomm Snapdragon 800-drivna LG G Flex:s 31 031. One M8 i Quadrant ger ett resultat på 25 127, jämfört med 20 070 för G Flex. Det ska nämnas att HTC One M7 fick 11 447 i Quadrant. Prestandaskillnaden i jämförelse med Snapdragon 800 är med andra ord minimal medan prestandaskillnaden i teorin är markant i jämförelse med Snapdragon 600. De syntetiska testerna speglar dock inte några markanta praktiska skillnader. Skillnaden i användarupplevelsen är minimal mellan One M7 och M8.

HTC one M8 Recension prestanda

När HTC One M7 introducerades fokuserade HTC stora delar av sin marknadsföringsbudget på sin nya kamera som hade en upplösning på fyra ”UltraPixels”. Företaget påstod att telefonen kunde ta betydligt bättre bilder i mörka miljöer med hjälp av sin kamerasensors större pixlar. Kameran kunde mycket riktigt ta förvånansvärt bra bilder i svåra omständigheter. När HTC One mini lanserades med samma sensor men utan optisk bildstabilisering insåg jag att One M7:s prestanda i mörka miljöer inte nödvändigtvis hade så mycket att göra med sensorns pixelstorlek. Därför är jag nu ledsna att rapportera att HTC One M8 saknar optisk bildstabilisering. Telefonens huvudkamera har en sensor som är så gott som identisk med den vi fann i HTC One M7. HTC har istället förbättrat processorbehandling av bilder, vilket i sin tur förbättrar kamerans prestanda. Problemet som HTC One mini demonstrerade är inte så tydligt i One M8 som man skulle kunna tro. Avsaknaden av optisk bildstabilisering är dock inte ett steg i rätt riktning och sätter One M8 under konkurrenterna när det gäller bildkvalité.

Det finns en bra förklaring till att HTC har valt att inte använda optisk bildstabilisering i One M8. Den har dubbla kameror. Produktens sekundära kamera agerar som ett stöd till huvudkameran. Den sekundära kamerans uppgift är att fånga avståndsinformation. Kameran fångar information om delar av bildens avstånd från kameran. Denna information kan sedan användas för att stärka bokeh-effekt eller omfokusera bilder i efterhand. Eftersom de två kamerorna måste fånga exakt samma bild vid samma tillfälle, påstår HTC att man inte kan använda optisk bildstabilisering i huvudkameran. Den unika egenskap som kameran erbjuder ger One M8 ett starkt försäljningsargument. I nuläget är emellertid inte funktionen felfri. Med små förbättringar tror jag att den kan bli ett startskott för den mobila branschens framtid. Just nu är den inget annat än en rolig grej.

HTC one M8 Recension bild 1

 

Bild ovan och nedan är redigerade från samma bild med inbyggd mjukvara (U Focus).

 

HTC one M8 Recension bild 2

För fotografering i mörka miljöer har One M8 en dubbel LED-blixt. De två lamporna kan skina ljus av olika temperatur och anpassa sin ljusstyrka beroende på behov av olika färgtemperaturer. Lamporna kan lysa starkt och är duktiga på att återge naturliga färger men kan inte mäta sig med Xenon-blixtar.

Lustigt nog har videosamtalskameran på produktens framsida en högre upplösning än telefonens huvudkamera. Den front-monterade kameran har visserligen stora problem med bildkvalité i mörka miljöer och fångar vanligen sämre bilder än huvudkameran. Videosamtalskameran är ändå imponerande med korrekt färgåtergivning och hög detaljrikedom. I väl belysta miljöer kan videosamtalskameran fånga bilder i hög klass.

Högtalare var en av HTC One M7:s mest marknadsförda egenskaper. I årets modell har högtalarna förbättrats ytterligare. De levererar nu högre ljudvolym och kvalité. Skillnaden är märkbar men är inget att byta från en One M7 för. Ingen annan tillverkare kan utmana HTC när det gäller ljudvolym eller ljudkvalité.

HTC One M7 var inte en imponerande produkt när det gällde batterikapacitet. Med vardaglig användning klarade jag mig igenom en dag utan problem. Vid mer krävande användning stötte jag dock på problem. För att bli av med detta problem har HTC utökat batterikapacitet från 2 300 mAh till 2 600 mAh i One M8. I vårt obligatoriska videotest gav den ökade batterikapaciteten en förvånansvärt liten förbättring när det gäller batteritid. HTC One M7 klarade av fem timmar och 35 timmar när jag testade ett nytt exemplar vid produktens lansering. HTC One M8 klarar av sex timmar i samma test (visning av Full HD-video med skärm och högtalare ställda till 50 procent). Skillnaden mellan de två produkterna är drygt sju procent. Detta betyder att användare som utnyttjar sin telefon för videovisning inte kommer att se särskilt stora batteriförbättring. I vardagstest av batterikapaciteten fick jag dock ett helt annat resultat. Med vardaglig användning klarade jag mig igenom knappt två dagar. Med hård användning lämnade jag dagen med ett tiotal procentenheter kvar. Skillnaden i jämförelse med HTC One M7 är markant. Eftersom en dags användning kan variera kraftigt är det svårt att bekräfta min upplevelse av batteritiden. Kombinationen mellan HTCs nya ”Extremt energisparläge” och ökade batterikapacitet kan energihungriga användare känna sig betydligt tryggare med One M8.

HTC One M7 kom utrustad med ett 32GB lagringsutrymme som standard. Lagringsmängden var praktisk då telefonen inte erbjöd någon expansionsmöjlighet. HTC One M8 säljs endast med 16GB (ca 9GB ledigt) lagringsutrymme i Sverige. 32GB lagringsutrymme är inte ett alternativ. Användare får istället förlita sig på telefonens micro-SD-läsare, som har stöd för kort på upp till 128GB. Eftersom Android har vissa problem med extern lagring tycker jag att det är synd att HTC inte erbjuder en modell med större mängd intern lagring.

Likt sin föregångare presterar HTC One M8 väl när det gäller ljudkvalité och täckning för röstsamtal. Likt andra smartphones påverkas telefonens täckning kraftigt av en användares hand eller närhet till produkten. Vid tester kunde jag inte upptäcka några märkvärdiga problem med täckning till telenätet eller problem med röstkvalité vid samtal.

HTC one M8 Recension hogtalare

Även Bluetooth och Wi-Fi hanteras väl av One M8. Bluetooth behåller One M7:s goda täckning men har tidvis problem med ljudkvalité. Jag har inte lyckats komma fram till varför problemet uppstår men kunde konstatera att vissa kombinationer av Bluetooth-hörlurar kopplade via Apt-X resulterar i knastrigt ljud.

 

Mjukvara

HTC har jobbat hårt under de senaste åren med att göra sitt överliggande användargränssnitt för Android lättare att använda. HTC Sense 6, som är namnet på företagets senaste samling av anpassningar för Android, är den bästa versionen av HTC-mjukvara någonsin. HTC har skalat bort många onödiga designelement i användargränssnittet och har förenklat navigation. Företaget har behållit vissa anpassningar men gjort det lätt för användare av Android att känna igen sig. Google Now är lättare att komma åt med ett svep upp över skärmen från användargränssnittets hemknapp, medan BlinkFeed har blivit lättare att hantera.

HTC Sense 6 innehåller fortfarande en lång rad anpassningar och förändringar i jämförelse med AOSP-versionen av Android. Många av förändringarna är positiva medan andra anpassningar är dåligt genomtänkta. Ett bra exempel på detta är telefonens kamera-app. Appen erbjuder ett enkelt användargränssnitt som gör den till en av de bästa kamera-apparna jag använt på Android. När en bild har fångats försvinner denna enkelhet. HTC ger användare möjlighet att redigera bilder i efterhand. I kamerans redigeringsläge ges möjlighet att flytta fokus i bilden samt göra förändringar i olika delar av bilden, baserat på djup-data som samlats av telefonens sekundära kamerasensor. Funktionerna är relativt enkla att använda men kan exempelvis inte utnyttjas om kamerans blixt är aktiverad. När användare väljer att lägga till en effekt till en bild som är tagen med blixt möts den av meddelandet ”Ej tillgängligt för bilder tagna med blixt eller i svagt ljus”. Innan användaren trycker på en specifik effekt är det inte uppenbart att effekten inte är tillgänglig. När användaren bläddrar förbi dessa effekter och kommer till den sista effekten, Retuschera, kan denna trots allt användas i en bild tagen med blixt. Det är inte lätt att lista ut vilka effekter som är tillgängliga vid vilka tillfällen eller av vilken anledning. Användargränssnittet är inte väl utformat för att synliggöra de funktioner som är tillgängliga vid olika tillfällen. Vissa ikoner är gråare än andra för att indikera funktionalitet men är inte tydliga eller lätta att tolka.

HTC One M8 Recension kameraapp

Förvirring mellan alternativ och menyer har historiskt sett varit ett av HTCs största problem när det gäller mjukvara. Jag är glad av att kunna säga att kamera-appen är så gott som ensam när det gäller stora förvirringar i Sense 6. Många av HTCs egna appar och anpassningar av systemappar är väl utvecklade och genomtänkta.

Några av de största förändringarna av HTC Sense och dess appar i One M8 är strukturella och inte nödvändigtvis synliga för användare. HTC har flyttat appar så som BlinkFeed och Zoe till Google Play för att tillåta uppdatering av dessa appar genom Google Play istället för genom systemuppdateringar. Detta bör resultera i fler uppdateringar av förinstallerade appar i framtiden.

Bland de appar som kommer förinstallerade på telefonen är nästan inga irriterande eller överflödig. Ingen applikation kan beskrivas som reklam. Bland de förinstallerade apparna från andra utvecklare än HTC och Google finns Facebook, Twitter, POLARIS och Fitibit. Inga förinstallerade appar går att avinstallera.

Som jag tidigare nämnt lider HTC One M8 delvis av sin fysiska storlek. Telefonens mjukvara hjälper till för att så gott som eliminera detta problem. Även när telefonens skärm är avstängd har den möjlighet att styras med svepningar och knackningar på skärmen. Två knackningar på skärmen aktiverar den och ger användaren möjlighet att låsa upp telefonen. Detta är inget nytt i branschen men är ett positivt tillägg till HTCs mjukvara. En minst lika positiv nyhet är möjlighet att direkt låsa upp telefonen genom att svepa ett finger upp över skärmen eller gå direkt till olika delar av telefonen via andra gester. För användare som tycker att telefonens av/på-knapp är oåtkomlig är dessa gester mycket bra ersättare.

Likt One M7 kommer årets nya flaggskepp med HTC-appar så som HTC TV och HTC Guide. Dessa applikationer fungerar väl men erbjuder inga stora funktionella nyheter. HTC-apparna har istället fokuserat på design, bland annat genom att ge användare möjlighet att anpassa apparnas färgschema och använda olika färger i olika typer av appar.

Användare av HTC One M8 i bilen eller andra otillgängliga platser kan dra nytta av HTCs röststyrning. Funktionen kan aktiveras av ett svep ner över skärmen i avstängt läge. Användare kan sedan säga en kontakts namn för att ringa ett samtal. Funktionen är begränsad till samtal och kan därför inte beskrivas som någon ersättare till andra moderna röstassistenter.

Med Android 4.4 installerat och HTCs senaste version av Sense tycker jag att HTC One M8 är en riktigt bra telefon när det gäller mjukvara. Med kompetenta förinstallerade appar finns det inget mer än ett par små förvirrande anpassningar som stör.

 

Sammanfattning:

HTC One M8 är en av de bästa Android-telefoner jag har testat. Det säger mycket. Telefonen erbjuder enastående byggkvalité, god prestanda och en mycket bra skärm. Produktens kamera har ett flertal unika egenskaper som får den att sticka ut från konkurrensen men som tyvärr inte kan mäta sig med konkurrenterna när det gäller bildkvalité. Batteritid är bra och högtalarna är branschledande. Kort sagt är One M8 en riktigt bra produkt för användare med höga krav på design och prestanda. Det enda jag kan varna för är telefonens fysiska storlek och kamerans medelmåttiga prestanda. Utöver detta är priset (6 500 kronor) det enda problemet som är värt att nämna.

 

Plus:

  • Hårdvarudesign
  • Skärm
  • Högtalare

 

Minus:

  • Brist på optisk bildstabilisering
  • Förvirrande mjukvara
  • Fysisk storlek