Recension: Buffalo MiniStation Air 2

Elektronikbranschen är full av externa hårddiskar för låga priser. Med den lilla externa hårddisken MiniStation Air 2 försöker Buffalo motiverar ett betydligt högre pris än vanligt. Företaget har byggt in ett batteri och kärnan av en Wi-Fi-router för att skapa en trådlös hårddisk anpassad för den mobila åldern.

Design:

Buffalo MiniStation Air 2 (i fortsättningen kallad MiniStation) skeppas i ett relativt kompakt format. Vid en första anblick kan produkten anses vara lite större en den borde. Vad man då bör inse är att produkten innehåller ett batteri på mer än 3 000 mAh. Trots det är det svårt att komma undan faktumet att MiniStation ser betydligt större ut än traditionella externa hårddiskar.

MiniStations framsida täcks av plast. Alla sidor täcks faktiskt av plast. Stora delar av framsidan erbjuder dock en imitation av matt aluminium. Materialet har givetvis inte samma fysiska egenskaper som aluminium, men har nästan exakt samma estetiska egenskaper som det dyrare materialet. En tredjedel av produktens framsida täcks av ett gummiliknande plastmaterial. Materialet är betydligt mörkare än aluminium-imitationen. Materialet är även en smuts- och fingeravtrycksmagnet. Det blir lätt smutsigt och fläckigt.

På den mörkare delen av MiniStations framsidan finns en av/på-knapp. Knappen är lätt insjunken i produktens kropp. Detta gör den svår att trycka men sänker risken för att den trycks in omedvetet i en exempelvis en väska. Strax under knappen finns fyra indikatorlampor. Lamporna indikerar om produkten är påslagen, om dess Wi-Fi-funktionalitet är aktiverad, om AOSS är aktiverat och om batteriet laddas.

Buffalo MiniStation Air 2 recension LED-lampor

För laddning av mobila produkter, med hjälp av MiniStation:s inbyggda batteri, erbjuder produkten en USB-port på sin högra sida. All annan kabelbaserad kommunikation med hårddisken sker via portarna på produktens ovansida. Här finns en knapp för aktivering av AOSS, en microUSB 3.0 b-port och en 3,5 mm AC-port för laddning av MiniStations batteri. Alla portar är lätta att använda och är väl separerade för att inte störa varandra.

MiniStatuons batteri laddas med en transformator som ger fem volt och två ampere. Detta betyder att batteriet laddas upp snabbt, snabbare än många smartphones och liknande mobila produkter.

Baksidan av MiniStation erbjuder samma gummiliknande material som delar av framsidan. Centrerat på baksidan finns ett litet hål för återställning av alla systeminställningar. Knappen vidrör inte produktens hårddisk utan återställer inställningar så som Wi-Fi-inställningar och liknande.

Buffalo MiniStation Air 2 recension baksida
På baksidans nedre halva finns ett klistermärke med information om produktens batteri, tillverkarens adress och certifikat. Här finns också information om produktens standardinställningar när det gäller Wi-Fi. Det ska noteras att dessa inställningar kan och bör ändras i efterhand.

Ska man beskriva Buffalo MiniStation:s design med ett ord, är ordet plast passande. Produkten känns plastig och billig. Framsidan lider främst av detta problem. Det hårda plastskalet som täcker framsidan ger en känsla av låg kvalité.

 

Prestanda:

MiniStation skeppas med en 500 GB eller 1TB hårddisk som snurrar 5 200 varv per minut. Hårddisken bör med andra ord kunna jämföras med de flesta 2,5 tum externa hårddiskar på marknaden. För snabbaste uppkoppling till hårddisken erbjuder MiniStation en USB 3.0-port. Med denna port kan vi ta reda på hårddiskens möjlighet att läsa och skriva data.

För att testa hårddiskens prestanda kopplades hårddisken via USB 3.0 till en MacBook Pro. Därefter användes Blackmagic Disk Speed Test och AJA System Test för att hitta hårddiskens högsta skriv- och läshastighet. Enligt det förstnämnda testet kan hårddisken nå 49MB/s i skrivhastighet och 84MB/s i läshastighet. AJA System Test ger ett resultat på 53 MB/s skrivhastighet och 105 MB/s läshastighet. De två testen ger en uppskattning av hur snabb hårddisken är på att överföra stora mediafiler. Hårddiskens skrivhastighet betyder att den kan fyllas med data på knappt tre timmar. Skrivhastigheten är jämförbar med prestanda från billiga 2,5 tum externa hårddiskar men kan inte beskrivas som imponerande.

Buffalo MiniStation Air 2 recension prestanda

MiniStation kan dela sitt lagringsutrymme med produkter via Wi-Fi. Windows- och Mac-datorer samt Android- och iOS-enheter kan bland annat kopplas upp till produkten. Trådlös kommunikation sker via Wi-Fi n på 2,4 GHz-bandet. På cirka en meter avstånd sker den trådlösa kommunikationen mellan en MacBook Pro och MiniStation i knappt 60 Mb/s (drygt 7 MB/s). Den trådlösa uppkopplingen är helt uppenbart betydligt långsammare än USB 3.0. Vid test med benchmarkingmjukvara landar skriv- och läshastigheten via Wi-Fi på cirka 4MB/s. Läshastigheten via Wi-Fi är med andra ord mindre än en tjugondel av den som kan uppnås via USB 3.0. Även om överföringshastigheten är låg, är den mer än tillräcklig för att föra över exempelvis videor i tillräcklig hastighet för att strömmas.

Buffalos portabla hårddisk klarar av att bevara kommunikation med upp till åtta enheter samtidigt. Även om detta är teoretiskt möjligt är det inte att rekommendera. Om hårddisken används för att föra över små filer kan åtta användare utnyttja hårddiskens lagringskapacitet utan problem. Så fort större filer börjar strömmas över nätverket överbelastas dock MiniStation.

För att testa MiniStation:s möjlighet att hantera strömmande video lagrades ett HD-upplöst videoklipp med en genomsnittlig bandbredd på 7 Mb/s samt ett Full HD-upplöst videoklipp med en genomsnittlig bandbredd på 10 Mb/s. Videorna startades upp samtidigt på tre separata enheter, som var kopplade trådlöst till MiniStation. Även med den HD-upplösta videon kunde inte tre enheter strömma video samtidigt från hårddisken. En av enheterna kunde spela Full HD-klippet samtidigt som en annan enhet spelade HD-klippet. Två enheter kunde dock inte spela det Full HD-upplösta klippet samtidigt. När enheten överbelastades stannade uppspelning på alla enheter. Uppspelningen återtogs ett par sekunder senare men stannade snart igen för att skapa en ny buffert av videomaterial.

Buffalo MiniStation Air 2 recension ovansida

Kort sagt presterar MiniStation tillräckligt bra för att strömma video av hög kvalitet till en enhet. Två användare kan strömma video samtidigt men kan stöta på problem om video är av för hög kvalitet strömmas samtidigt över nätverket.

MiniStation:s inbyggda batteri mäter 3 020 mAh. Med hjälp av enhetens fem volts USB 2.0-port kan MiniStation dela sin energi med andra enheter. Kapaciteten i batteriet kan exempelvis ladda två iPhones, en LG G3 eller en dryg tredjedel av en iPad Air.

Buffalo påstår att MiniStation kan värd för strömmande video i upp till 12 timmar, endast med hjälp av sitt inbyggda batteri. Detta är tyvärr inte rimligt i praktiken. I ett test innehållande strömmande Full HD-upplöst video, klarade hårddisken av fem timmar uppspelning.

 

Mjukvara:

MiniStation säljs inte med någon förinstallerad mjukvara. Istället erbjuder den ett webbgränssnitt samt ett flertal mobila applikationer. För alla användare av enheter som inte drivs av iOS eller Android kan MiniStation komas åt via webbläsare. Användare kan då besöka 192.168.14.1 för att komma åt hårddisken webbgränssnitt. Adressen är minst sagt ovänlig mot användare, som inte nödvändigtvis förstår adressens innebörd, eller varför den ska skrivas in. Webbgränssnittet är inte heller särskilt väl utvecklat. Det är lätt att hantera, har många funktioner och fungerar enkelt på så gott som alla enheter. Det gör det lätt att ladda ner filer från hårddisken men har stora begränsningar för exempelvis uppspelning eller öppning av filer. Webbgränssnittet kan kort sagt användas som en filutforskare men bör bara användas för att justera inställningar.

För användare av Mac och Windows är den bästa lösningen för att koppla MiniStation till de respektive systemen, att koppla hårddisken som en server. Hårddisken kan då användas i operativsystemens respektive filutforskare likt en traditionell extern hårddisk.

Användare av iOS-enheter behöver ladda ner en applikation från App Store för att använda MiniStatoion. Appen kallas MiniStation Air2 och ger användare tillgång till alla filer lagrade på enheten, samt möjligt att ändra enhetens inställningar. Appen är väl utvecklad, snygg och snabb. Appens filutforskare ger användare möjlighet att sortera och filtrera mappar och filer samt söka bland alla filer tillgängliga på hårddisken. Användare kan inte ladda upp filer, eftersom iOS inte har något synligt filsystem. Appen har dock en ”Auto Upload”-funktionen som automatiskt laddar upp alla bilder från iOS-enhetens Bilder-app.

image_3

Buffalos app för Android har samma namn och nästan samma funktionalitet som den motsvarande appen för iOS. De enda funktionella skillnaden mellan de två apparna är att Android-appen inte har stöd för att visa *.TIFF-bilder eller *.MOV-videoklipp. Likt Buffalos iOS-app erbjuder inte Android-appen stor kontroll över videouppspelning. Användare har möjlighet att välja om video ska upprepas. Utöver det finns inga fler kontroller än spela, pausa och spola. Video kan inte spelas upp i andra videospelare som finns installerade på Android eller iOS, med undantag för appar med stöd för smb.

Alla användargränssnitt och appar för MiniStation har tillgång till samma inställningar. Inställnings-panelen kan bland annat visa de trådlösa nätverk som finns tillgängliga i närheten. Användare kan logga in på ett valfritt nätverk för att utnyttja detta som Internet-källa. Alla enheter som är kopplade till MiniStation Air 2 kan utnyttja den Internet-åtkomst som finns i det nätverk som hårddisken är kopplad till.

bild_1

Bland MiniStations inställningar kan användare bestämma uppspelningsalternativ för bildspel och videouppspelning. Användare kan även visa status för MiniStation, så som återstående batterikapacitet, datum och tid, firmware-version och tillgängligt lagringsutrymme. De kan även justera krypteringsteknik, SSID (namn för hotspot), lösenord för nätverket och kanal på 2,4 GHz-bandet.

MiniStation har en inställning kallad Power Saving Settings. Användare kan välja ett av tre alternativ. Eco stänger av MiniStations hårddisk när ingen enhet försökt komma åt data under en längre period. Användare måste klicka på enhetens hårdvaruknapp för att aktivera hårddisken igen. Balanced lägger hårddisken i samma läge som Eco, efter en period av inaktivitet, men snurrar automatiskt upp när en enhet försöker komma åt data från hårddisken. Do not sleep är MiniStations standardvärde och ser till att hårddisken aldrig vilar.

 

Sammanfattning:

Buffalo MiniStation Air 2 är en bra produkt för ett relativt bra pris (1 300 kronor, 500GB). Produkten kan inte konkurrera med simpla externa hårddiskar när det gäller prestanda. Med möjlighet att lätt strömma material till en lång rad olika enheter, använda som trådlös backup för Android och iOS och agera som ett extra batteri är den en unik produkt med många olika egenskaper men troligen en liten publik. Produktens hårdvara är inte imponerande och dess prestanda medioker. För vad den är och i relation till marknadens lilla mängd konkurrens är den ett helt klart acceptabelt val.

 

Plus:

  • Integrering med iOS och Android
  • Kan agera som extra batteri
  • Lätt att anpassa nätverksinställningar

 

Minus:

  • Byggkvalitet
  • Låg prestanda över Wi-Fi
  • Kort batteritid