Recension: Black Label Society – Catacombs Of The Black Vatican

En angenäm och trevlig upplevelse för den som är förtjust i tung rock utan konstigheter.

Efter några mycket produktiva år i början av 2000-talet har det under de senaste 6-8 åren blivit betydligt glesare mellan albumsläppen för Black Label Society. ”Catacombs Of The Black Vatican” är bandets nionde studioalbum, dock det första sedan 2010 års ”Order Of The Black”, så det är med viss spänning man undrar vad metal-trion med före detta Ozzy Osbourne-gitarristen Zakk Wylde i spetsen, vilken i mångt och mycket är bandet, lyckats åstadkomma den här gången.

Och, ja, resultatet är det som förväntas av ett Black Label Society-album. Det är tung heavy metal utan några som helst konstigheter. Att det är Zakk Wylde som håller i den sexsträngade råder det heller inget tvivel om. Och är man som undertecknad ganska förtjust i Jersey-sonens gitarrspel så är det en ganska angenäm upplevelse.

”Fields Of Unforgivness” inleder på ett stabilt sätt och följs av lika stabila ”My Dying Time” och ”Believe”. Därefter ”Angel Of Mercy”, där solot nog är det som gör mest avtryck. Därefter ett par rifforienterade historier innan det är dags för nästa ballad i form av ”Scars”, som känns som något av en kopia på ”Angel Of Mercy” eller vice versa. Därefter två av albumets starkaste spår, ”Damn The Flood” och ”I´ve Gone Away”, vilka bägge doftar en hel del Sabbath. Därefter avslutar ”Empty Promises” och ytterligare en ballad i form av ”Shades Of Grey”.

Sammanfattningsvis så är det en ganska trevlig anrättning bandet eller snarare den gode Zakk ger oss. Inga konstigheter utan som sagt rak och tydlig tung rock utan krusiduller med lite utsvävande solon, det vill säga ungefär det man förväntar av ett Black Label-album. Dock är tre ballader alldeles för mycket, minst en hade kunnat skippats.

Guldkorn: ”Fields Of Unforgiveness”, ”Damn The Flood”, ”I’ve Gone Away”.

1. Fields Of Unforgiveness
2. My Dying Time
3. Believe
4. Angel Of Mercy
5. Heart Of Darkness
6. Beyond The Down
7. Scars
8. Damn The Flood
9. I’ve Gone Away
10. Empty Promises
11. Shades Of Gray