Recension: Acer Iconia Tab 10 A3-A20

Acer har uppdaterat sin billiga tiotums tablet. Senare denna månad lanseras Iconia A3-A20 med ett pris kring 1 700 kronor. Frågan är om priset är för lågt för produktens eget bästa.

Design och skärm:

Acer Iconia Tab 10 A3-A20 (kallad Iconia Tab 10 från och med nu) är en väl byggd produkt, åtminstone för sitt pris. Till skillnad från många produkter i samma prisklass skeppas produkten med ett bakstycke av aluminium. Nästan hela bakstycket är tillverkat av ett stycke aluminium. Materialet ger en känsla av kvalitet som inte går att hitta hos konkurrenterna. Materialet eliminerar dock inte alla problem med byggkvalitet. Delar av bakstyckets ovansida, produktens sidor och dess framsida är tillverkad av plast och glas. De olika komponenterna är inte tillräckligt väl ihopsatta för att kännas bra som en helhet. När produkten används är det inte ovanligt att konstruktionen knakar. Det är dock svårt att klaga med tanke på pris.

Acer Iconia Tab 10 Recension baksida

Den övre delen av ovansidan täcks av ett grått plastmaterial. Här finns också produktens ena kamera. På baksidans vänstra och högra sida finns två galler för de Dolby-märkta högtalarna. De är väl separerade från varandra för att erbjuda god stereoseparering.

Till skillnad från många produkter på marknaden har Acer inkluderat en micro-HDMI-port på produktens vänstra sida. Här finns också en micro-USB-port, en micro-SD-kortläsare, ett 3,5 mm hörlursuttag och en av/på-knapp. Knappen sticker ut väl från produktens kropp, vilket gör den är lätt att lokalisera. Knappen är dock mjuk och ger dålig haptisk feedback. Samma gäller för volymknappen på ovansidan av Acers tablet.

Acer Iconia Tab 10 Recension vanster

Framsidan av Iconia Tab 10 täcks av en stor skiva glas. Skivan skyddar produktens 10,1 tum skärm och dess vita ram. Ramen är tillräckligt stor för att göra produkten lätt att hålla utan att vara onödigt stor.

Acer Iconia Tab 10 har en 10,1 tum LCD-baserad skärm. Skärmen har en upplösning på 1 280 x 800. Skärmen har god färgåtergivning och behåller dessa färger vid höga betraktningsvinklar. Skärmen har dock stora problem med svärta. Detta gäller vid normal användning och för höga betraktningsvinklar. Svärta försvinner särskilt snabbt när skärmen ses från höger eller vänster sida. De delar av bilden som är tänkta att vara svarta blir då snabbt blå/gråa. Skärmens största problem har inget med färger, svärta eller betraktningsvinklar att göra. Skärmen är helt enkelt för lågupplöst för att erbjuda en bra upplevelse. Med tanke på produktens pris är den låga upplösningen något alla köpare får tåla. En högre upplösning på en 10,1 tums skärm för 1 700 kronor går inte att hitta i en modern tablet.

Acer Iconia Tab 10 Recension skarm

Prestanda:

Acer Iconia Tab 10 skeppas med ett MediaTek MT8127-chip utrustat med fyra CPU-kärnor klockade till 1,3 GHz. Processorchipet erbjuder marginellt förbättrad prestanda i jämförelse med Iconia Tab 10 A3-A10, som var klockad till 1,2 GHz. Med 1 GB RAM-minne behållet från A3-A10 är inte skillnaden i prestanda märkbar vid normal användning. Den relativt begränsade mängden RAM-minne är fortfarande produktens största prestandaproblem. För tunga användare är 1 GB RAM-minne för lite. Den begränsade mängden minne betyder främst att det är svårt att behålla många öppna flikar i webbläsaren eller många pausade applikationer i bakgrunden.

En stor förklaring till Iconia Tab 10:s relativt goda prestanda kan troligen beskrivas av företagets tillbakadragna anpassningar av Android. Vad än förklaringen är så går det inte att neka att produkten tar sig genom operativsystemet och dess appar på ett snabbt och effektivt sätt. Den goda prestandan gör produkten rolig att använda.

Iconia Tab 10:s relativt goda prestanda bekräftas av syntetiska tester. I Quadrant når produkten 8 601, medan konkurrenter så som Samsung Galaxy Tab 3 10.1 inte ens når upp till 6 000. I AnTuTu landar Iconia Tab 10 på 21 279 medan Galaxy Tab 3 når 24 000. Resultaten bekräftar produktens goda prestanda för sitt pris, men visar varför Iconia Tab 10 inte är duktig på att spela avancerade spel. Vid tung grafik hänger inte Acers tablet med i svängarna och bildfrekvensen sjunker snabbt.

Screenshot_2014-11-01-14-57-55

Iconia Tab 10 skeppas med 16 GB internt lagringsutrymme. För 500 kronor extra inkluderas istället 32 GB lagringsutrymme. 16 GB-modellen erbjuder knappt 7,5 GB ledigt lagringsutrymme. Detta betyder att de användare som gärna placerar en långfilm eller två på det interna utrymmet kan behöva använda ett micro-SD-kort. Kortläsaren har dock bara stöd för 32 GB. Det går med andra ord inte att lagra mer än 40 GB data på Iconia 10.

Iconia Tab 10 A3-20 väger 50 gram mindre än A3-A10 och mäter 8,9 mm i tjocklek istället för 10,2 mm. Detta har en stor nackdel. A3-A10:s 7 300 mAh-batteri har ersatts av batteri ett med kapacitet på 5 700 mAh. För de allra flesta användare räcker batteriets kapacitet gott och väl för en lång dags användning. Det är dock klart att batteri-prestandan är under medel. I Capishe:s batteritest klarade Iconia Tab 10 av 7 timmar och 30 minuter uppspelning. Många tablets i Iconia Tab 10:s storlek klarar av tio timmar i samma test. Testet demonstrerar batteritiden för en enhet som spelar upp lokal video i skärmens fulla upplösning med ljusstyrka och högtalarnas volym satta till 50 procent samt Wi-Fi och epost-synkronisering aktiverat.

För trådlös kommunikation är det främst två tekniker som gäller för Iconia Tab 10: Wi-Fi och Bluetooth. De båda kommunikationsteknikerna fungerar som de ska. Produktens Wi-Fi-chip har dock inget stöd för 5 GHz-bandet, vilket kan vara problematisk för användare som redan har mycket trafik på 2,4 GHz-bandet i sitt hem.

Iconia Tab 10 har två kameror. Kameran på baksidan fångar bilder innehållande fem megapixlar medan videosamtalskameran fångar bilder innehållande två megapixlar. De båda kamerorna tar tyvärr bilder av låg kvalitet. Bilder tagna inomhus med normal belysning innehåller mycket brus. Videosamtalskameran har särskilt stora problem som, även med god belysning, presterar dåligt.

Acer Iconia Tab 10 Recension kamera

Dolby har sitt varumärke tryckt på baksidan av Iconia Tab 10. Detta märke är troligen tänkt att stå för kvalitet. De två högtalare som är placerade på bakstyckets sidor kan dock inte producera ljud av särskilt imponerande kvalitet. Högtalarna skapar ljud av låg kvalitet och volym. Högtalarnas största problem är bas. Alla lägre frekvenser är så gott som obefintliga. Högtalarnas enda stora vinst är deras goda stereoseparering.

 

Mjukvara:

Acer Iconia Tab 10 skeppas med Android 4.4.2. Operativsystemet är ett av den mobila branschens bästa med ett stort stöd för applikationer och en stor mängd funktioner. Acer har anpassat operativsystemet med ett överliggande användargränssnittt. Acers anpassningar är dock få. Låsskärmen inkluderar genvägar till två Acer-applikationer och en genväg till kamera-applikationen. På hemskärmen finns en genväg till ett flytande fönster kallat Flytande pryl. Applikationen ger snabb tillgång till kalender, karta, miniräknare och anteckningsblock och kan ligga över alla typer av applikationer och användas samtidigt som andra applikationer är öppna i bakgrunden.

Screenshot_2014-11-01-15-02-24

Operativsystemets inställningspanel inkluderar ett flertal Acer-specifika inställningar. Dolby har en egen plats bland inställningarna. Här kan användare anpassa ljudinställningar beroende på användningsområde och aktivera funktioner så som ”Surroundvirtualisering”. Inställningarna är inte relevanta vid användning av högtalarna men kan vara praktiska med hörlurar eller bra externa högtalare.

Acer Touch WakeApp har också en egen plats på Inställningspanelen. Denna funktion låter användare låsa upp produkten, utan att trycka på någon fysisk knapp. Användare kan exempelvis vila fem fingrar på skärmen för att hoppa över låsskärmen och landa direkt på hemskärmen. Funktionen är praktisk och fungerar snabbt och smidigt.

Acer har förinstallerat alldeles för många onödiga applikationer från tredjepartsutvecklare i Iconia Tab 10. Applikationerna hade varit acceptabla om de kunnat avinstalleras. De kan dock bara inaktiveras. Bland de förinstallerade applikationerna finns Astro File Manager, Audible, Booking, WildTangent Games, iStoryTime, Kobo, McAfee Security, MobiSystems OfficeSuite 7, TuneIn Radio och Zinio. Mängden förinstallerade applikationer är nästan komisk. En av de förinstallerade applikationerna får bägaren att rinna över. Top HD Games är en applikation vars enda uppgift är att skicka användare till Gamelofts spelbutik i Chrome. Appen tar upp lite lagringsutrymme och kan inaktivares men är ett onödigt irritationsmoment.

Screenshot_2014-11-02-12-10-15

Acer har förinstallerat några av sina egna applikationer på produkten. abMusic, abPhoto och abVideo är tänkta att synkronisera media mellan datorer och tablets; Acer Portal ger åtkomst till Acers mjukvara och uppdateringar medan Acer Store visar tillbehör tillverkade av Acer, utan att ge användare möjlighet att köpa några av dem.

Kort sagt kan Acers mjukvaru-upplevelse beskrivas som bra, med ett flertal undantag. En kort tid spenderad på att inaktivera förinstallerade applikationer gör under för upplevelsen av att använda produkten. Acer hade gynnats av att låta bli att installera de flesta applikationer.

 

Sammanfattning:

Acer Iconia Tab 10 A3-A20 är en billig tablet. För 1 700 kronor har den ett pris som är svårt att motstå. Med sitt låga pris kommer tyvärr en lång rad problem. Skärmen är lågupplöst, kamerorna dåliga, högtalarna medelmåttiga och batteritiden sämre än många dyrare konkurrenter. Den vinner inga priser och imponerar inte på många men är ändå, för sitt pris, en av marknadens bästa.

 

Plus:

  • Pris
  • Android 4.4 KitKat
  • Bakstycke av metall

 

Minus:

  • Skärmens upplösning
  • Förinstallerade appar
  • Kameror