Windows 10 presenteras som ett system för all format

Microsoft presenterar nästa version av ett av världens mest använda operativsystem.

Windows 8 kan knappast beskrivas som någon stor succé. Microsoft presenterar nu planer på att vända blad och hoppas på att konsumenter glömmer det äldre systemet. Windows 10 presenteras som nästa stora uppdatering av Windows. Operativsystemet visas som en stor plattform för en lång rad olika formfaktorer. Windows 10 kan köras på allt från små telefoner till tablets, hybrider och stationära datorer. Det använder sig av en kombination mellan Windows 7 och Windows 8 då det bland annat återintroducerar Start-menyn men behåller den moderna typen av applikationer från Windows 8.

Windows 10 har stöd för både klassiska Windows-applikationer och nyare Windows 8-appar. Till skillnad från Windows 8 kan moderna applikationer köras i fönster i det klassiska användargränssnittet. I det klassiska användargränssnittet finns nu även stöd för virtuella skrivbord.

Windows 10 behåller många av Windows 8:s touchvänliga gester. Ett svep in från höger sida öppnar Snabbknappar, som också användes i Windows 8, medan ett svep från vänster öppnar en ny vy med översikt över alla öppnade program och virtuella skrivbord.

Det breda stödet för olika typer av hårdvara betyder att alla Windows 10-enheter kan använda sig av samma applikationsbutik. Systemets användargränssnitt anpassas dock beroende på skärmstorlek. Små enheter har inte tillgång till det klassiska användargränssnittet, utan använder sig exklusivt av det moderna från Windows 8, medan större enheter kör moderna och klassiska applikationer i det klassiska användargränssnittet.

En tidig version av Windows 10, kallad Windows Technical Preview, kommer att finnas tillgänglig med start i morgon. Microsoft planerar att berätta mer om operativsystemet och dess universella applikationer på Build-konferensen i april 2015.

Windows 10 kommer att lanseras under slutet av nästa år.

Windows 10

Via: blogs.microsoft.com