Sam Smith – Bråvalla 2014

Den blygsamme britten bjöd på torsdagens mysigaste show.

Gårdagens storakt Iron Maiden klev på klockan 22 och rockade loss i över två timmar inför en vild publik på närmare 40 000 headbangers som anslöt till ”Panorama”, festivalens största scen. Torsdagens andra storspelning gjordes av rödlätta skönheten Lana del Rey som hoppade ned i lejongropen av gråtande fans och bjussade på gruppselfies.

Vid 23.30 fylldes festivalens minsta scen, ”Pacific”, till bredden av besökare som ville se den timide 22-åringen Sam Smith som fick sitt genombrott när han sjöng på brittiska duon Disclosures dunderhit ”Latch” från 2012. Smith släppte nyligen sitt första album, ”In the Lonely Hour” och har det senaste året turnerat i USA.

Mitt första möte med Sam spolas tillbaka till mars i år när han gjorde två framträdanden i New York-showen Saturday Night Live. I samma veva vaknade jag mitt i natten och spelade klippet med låten ”Stay With Me” om och om och delade det därefter vidare till halva min telefonbok med kommentaren ”!!!”.  En musikalisk eufori och uppenbarelse som tidigare kanske hänt mig en eller två gånger.

Publik - Sam Smith @ Bråvalla 2014

Smith inledde med låtar från sitt nya album och uppmanade ödmjukt de i publiken som kunde texten att sjunga med. När introslingan till ”Money On My Mind” kördes igång nåddes kvällens topp. Oväntat för mig, och för Smith i synnerhet, visade det sig att större delen av publiken kunde både verser och refräng. ”Latch” var såklart inte så lite poppis den heller.

Spelningen i det mysiga lilla Bråvalla-tältet var Smiths första i Sverige och han var märkbart omtumlad över det varma mottagandet som satte igång redan innan han kommit ut på scen. Direkt efter spelningen twittrade han ”Sweden. That was the best crowd I’ve ever had. You knew every single word. I’m an emotional mess right now” och i förmiddags fortsatte känslohyllningarna när han postade att han fortfarande inte kommit över hur fantastisk respons han fått.