Orbis – nästa generations PlayStation-konsol?

Medan officiella uppgifter från Sony ännu saknas, och en presentation förmodas inträffa först om flera månader, så uppger nu Kotaku att man fått ta del av detaljer om framtidens PlayStation-konsol.

Till att börja med så ska konsolens namn, eller åtminstone kodnamn/arbetsnamn, vara Orbis och planeras släppas till juletider nästa år.
Uppgifterna sägs komma från en källa som inte har tillåtelse att prata officiellt om nästa generations spelkonsol, men som ska ha gett korrekt information till sajten om tidigare releaser. En talesman för företaget vill inte kommentera uppgifterna och menar att man inte kommenterar ”rykten och spekulationer”.

Namnet Orbis då? Jo, det är det latinska namnet för cirkel/ring. Inget som säger speciellt mycket, men om man kombinerar det med Sonys senaste mobila konsol PS Vita så får man termen Orbis Vita, eller Orbis Vitae om man ska vara korrekt, vilket på latin betyder ”circle of life”. Betyder det att Vita kommer att spela en betydande roll i utvecklandet och användandet av nästa PlayStation-konsol? Kanske.
Om detta blir det officiella namnet, eller om det bara är just ett arbetsnamn, är dock inte helt säkert.

Källan ska också ha gett några hårdvaruspecifikationer, men dessa är inga man ska skriva i sten då tekniken utvecklas snabbt och kan se helt annorlunda ut när release-dagen närmar sig. Ett AMD Southern Island-grafikkort ska dock kunna ge möjligheten för konsolen att visa spel i en upplösning i upp till 4096×2160, vilket är långt över vad en vanlig Full HDTV idag kan erbjuda. Dessutom ska man kunna spela 3D-spel i 1080p istället för PlayStation 3:s 720p.

Vidare menar man att ”utvalda utvecklare” ska ha tilldelats så kallade ”dev kits”, alltså de rätta utvecklingsverktygen för att kunna utveckla spel som matchar konsollen, sedan början av detta år. Uppdaterade och förbättrade kit ska ha skickats ut så sent i början av mars, medan ännu fler detaljer kommer delas i slutet av året.

Dessutom kommer man enligt uppgifterna inte kunna spela sina PS3-spel på den nya konsolen, då Sony inte har några planer på att göra den bakåtkompatibel.

En av de större nyheterna, och det som kanske kommer göra många gamers upprörda, är att det kommer bli svårare att faktiskt tjäna en hacka på att sälja vidare sina gamla spel. Nya spela ska bli tillgängliga på två sätt: antingen på en Blu-Ray-skiva eller genom nedladdning via PSN. Om man köper spelet på skiva kommer spelet att låsas till ditt PSN-konto för att senare kunna spelas direkt, ladda ner det till hårddisken eller markera det som ”nedladdat” på din kontohistorik för att kunna ladda ner det igen vid ett senare tillfälle helt gratis.
Dessutom kommer det krävas att man, likt många av dagens PC-spel, är uppkopplad mot sitt PSN-konto för att ens kunna spela spelet. Väljer man därefter att sälja sitt fysiska spel så kommer din köpare vara ytterst begränsad när det gäller vad man kan göra. Källan menar att han/hon ännu inte vet exakt hur restriktionerna kommer att se ut, men att det troligtvis kommer att fungera med en tidsbegränsning eller att det finns andra spärrar till vad som göras i spelet. Vill man spela hela spelet kommer man vara tvungen att betala en avgift för att låsa upp/registrera det begagnade spelet.

Tomma rykten eller sanning? Lita på att vi kommer få höra mycket mer om Sonys Orbis framöver.

Via: kotaku.com