Microsoft visar nya funktioner för Windows 10

Windows 10 får många nya funktioner. En ny Start-meny och integrering av Cortana är bara några exempel.

Microsoft presenterar i dag ett flertal nyheter som inkluderas i den senaste versionen av Windows 10. Bland nyheterna finns bland annat en ersättare av Windows 8:s Charms Bar. Action Center öppnas med ett svep från höger sida av skärmen och har liknande funktionalitet som Action Center för Windows Phone 8.1. Panelen ger snabb tillgång till viktiga inställningar och notiser. Notiser förs in från installerade applikationer och kan innehålla knappar, bilder och liknande för att snabbt ge användare snabb tillgång till information.

Röstassistenten Cortana har nu byggts in i Windows 10. Röstassistenten fungerar på ungefär samma sätt som den gör på Windows Phone 8.1. Användare kan använda sin röst för att genomföra sökningar på sin dator. Röstassistenten kan aktiveras med termen ”Hey Cortana” eller användas genom tangentbordet.

Windows 10 inkluderar en ny webbläsare kallad Project Spartan (kodnamn) som är baserad på en ny renderingsmotor. Webbläsaren har ett mer stilrent utseende än Internet Explorer och har många nya funktioner, så som möjlighet att frysa en hemsida och anteckna, kommentera och rita över den frusna bilden. Den har även inbyggt stöd för röstsökning med Cortana samt snabba och intelligenta svar på enkla sökningar. En sökning på ett flygbolags namn visar exempelvis flygtider för användarens kommande flygningar med det bolaget.

Windows 10 inkluderar DirectX 12 som sägs ge 50 procent högre grafikprestanda i vissa spel och situationer. Operativsystemet har även möjlighet att spela multiplayer-spel mot andra Xbox One-spelare och kan användas för att strömma spel från Xbox One-enheter i samma lokala nätverk.

Alla nya funktioner för Windows 10 kommer till beta-testare nästa vecka.

Via: news.microsoft.com