Intel Haswell-E lanseras i form av tre nya flaggskepp

Intel introducerar sin nya serie av processorer för entusiaster och professionella.

Det är inte många som kräver prestandan från Intels mest kraftfulla processorer. För de som ändå är intresserade av extrem processorkraft får nu en trevlig present. Intel presenterar i dag sin nya Haswell-E-serie av applikationsprocessorer för användning av datorentusiaster eller professionella med höga krav på processorkraft. I serien finns tre chip kallade Core i7-5820K, 5930K och 5960X. De två förstnämnda komponenterna skeppas med sex kärnor klockade till 3,3 GHz respektive 3,5 GHz och med L3-cache på 12 MB respektive 15 MB. Intel Core i7-5960X Extreme Edition skeppas med åtta processorkärnor klockade till 3 GHz med 20 MB L3-cache. Processorn har en lägre klockhastighet än tidigare flaggskepp från Intel men erbjuder fler processorkärnor, stöd för upp till 40 PCI Express 3-kanaler och stöd för DDR4 RAM.

Haswell-E är baserad på 22nm-teknik som Intel använt sedan introduktionen av Intel Ivy Bridge. Trots detta använder Intel produktnamn som påminner om en femte generation av Intel Core-chip. Introduktionen av Intels chip av femte generationen, kallad Broadwell, kommer dock att dröja.

Intel Haswell-E finns att köpa från ett flertal elektronikbutiker i Sverige med priser liggande kring 3 700 kronor, 5 500 kronor och 10 000 kronor för de tre respektive modellerna.

Via: pcpro.co.uk