David Fincher lämnar Steve Jobs-projekt efter lönedisput

Sony Pictures missnöjda med filmskaparens krav.

Mindre än två månader efter att förhandlingarna inletts om att regissera Sonys kommande biografi om Steve Jobs, så uppges David Fincher nu ha lämnat projektet efter att förhandlingarna brutit samman efter filmskaparens höga krav.

Enligt källor ska Fincher ha krävt tio miljoner dollar i förskott för att regissera, och ska dessutom ha velat ha fullständig makt över filmens marknadsföring. Sony lät honom ha stor makt över marknadsföringen av hans senaste film ”The Girl With the Dragon Tattoo”, när man bland annat lät honom använda sin tagline ”The Feel Bad Movie of Christmas”. Dessutom skapade han en serie med rakbladsformade posters i metall som kostade flera hundratusen dollar att producera, men som aldrig användes då de inte var lämpliga för att visas upp på biograferna.

Även om varken Sony eller Fincher har kommenterat uppgifterna så påstår en källa till The Hollywood Reporter att Fincher kan komma att fortsätta förhandlingarna vid ett senare tillfälle, samtidigt som man uppger att hans lönekrav ses som ”löjliga”.

”Du gör inte ‘Transformers’ nu. Du gör inte ‘Captain America’. Det här är kvalitet – inte något som är skrikande kommersiellt. Han bör bli belönad för framgång men inte i förskott”, säger man.

Förra månaden skrev vi om att Fincher ville ha Christian Bale i rollen som Apple-grundaren, och att han var så bestämd att han bara skulle ta jobbet om Bale tackade ja.

Aaron Sorkin har skrivit manuset till filmen baserat på Walter Isaacsons bästsäljade biografi.