Apple OS X Yosemite presenteras med ny design

Apple introducerar en ny version av sitt operativsystem för Mac-datorer. iOS 7 gör intåg i datorvärlden.

Genom introduktionen av iOS 7 presenterade Apple ett nytt designspråk. När OS X 10.9 presenterades, utan stora designnyheter, var det uppenbart att nästa version av OS X skulle genomgå ett ansiktslyft vid nästa stora uppdatering. I dag presentera Apple OS X Yosemite. Det nya operativsystemet tar stor inspiration från Apples mobila operativsystem. Det ska dock noteras att operativsystemet behåller samma typ av navigering och funktionell design. Inspirationen kommer istället in i designdetaljer. Designspråket som används är platt och saknar till stor del skuggor och graderingar. Texturer har ersatts av platta och matta färger medan knappar tappat sitt djup till fördel för textknappar med kraftfulla kontraster.

Notiser har uppdaterats med en ny design och fått stöd för ”Idag” från iOS. Notiser innehåller nu också en motsvarighet till widgets i tidigare versioner av OS X. Saker så som väder och nyheter kan visas i notisfältet.

Spotlight har fått nya källor och en ny design. Sökmotorn dyker nu upp i mitten av användargränssnittet och ger tillgång till fler Internet-källor blandad med lokal data och lokala filer. Sökmotorn har även möjlighet att göra enkla beräkningar så som konverteringar och dylikt.

iCloud Drive introduceras som en tjänst för OS X att synkronisera dokument mellan datorer och iOS-produkter. Alla typer av filer kan lagras på iCloud Drive och iOS-appars dokument kan öppnas på OS X eller Windows.

Mail Drive är en del av Apples nya epost-app. Stora bifogade filer kan laddas upp till Apples servrar och öppnas av mottagare i Apple Mail eller genom en länk bifogad i epost-meddelandet. För bifogning av bilder innehåller Mail en enkel bildredigerare och verktyg för att infoga pilar, bubblor och texter.

Safari har uppdaterats med ett flertal nya funktioner. Webbläsarens adressfält kan söka lokala filer eller visa favoriter medan en ny flikvy visar alla öppna flikar. Som vanligt innehåller Safari 5 även förbättringar i prestanda samt stöd för nya webb-standarder. WebGL och SDPY introduceras bland annat för bättre grafik-prestanda och laddning av hemsidor.

OS X Yosemite introducerar stöd för överföring via AirDrop mellan OS X och iOS. En liknande funktion som introduceras kallas Handoff. Funktionen ger användare möjlighet att återuppta användning av appar mellan olika plattformar. När en iOS- och OS X-enhet finns i närheten av varandra kan de två produkterna återuppta arbete med produktivitetsverktyg från varandra eller hämta webbadress och ladda varandras senast öppnade hemsida. OS X kan även mottaga samtal som anländer till kopplade iOS-enheter eller starta samtal från OS X via en iOS-enhet. Samma gäller för SMS. Alla meddelanden som mottages av en iOS-enhet kan läsas i en kopplad OS X-enhet och SMS-meddelanden kan skickas från OS X.

OS X Yosemite lanseras för alla registrerade utvecklare i dag. Operativsystemet kommer till vanliga konsumenter denna höst.

Via: apple.com