Apple iOS 8 introduceras

Apple visar framtiden version av iOS för iPhone, iPod Touch och iPad.

På WWDC-mässan i San Fransisco presenteras i skrivande stund en ny version av Apples mobila operativsystem. Det nya operativsystemet kallas iOS 8 och kan enklast beskrivas som en finslipning av iOS 7. iOS 8 innehåller en lång rad nya funktioner men fokuserar på att förbättra det som redan etablerats. Operativsystemet behåller sin föregångares designspråk med ett fåtal små designförändringar.

Bland de nya funktionerna finner vi bland annat möjlighet för användare att hantera notiser i notisfältet. Användare kan exempelvis svara på meddelanden utan att besöka meddelande-appen eller gilla eller kommentera händelser på Facebook från notisfältet, utan att besöka Facebooks app.

Appbytaren har fått ny funktionalitet. Utöver nyligen använda appar visas nära vänner. Med ett klick på en väns ansikte kan användare välja att ringa eller skicka ett meddelande till vännen.

iOS:s epost-app har också fått ny funktionalitet. Meddelanden kan raderas med ett svep över meddelandet. När meddelanden skrivs kan de läggas längst ner i appen för att återupptas med ett svep upp över skärmen.

iOS har fått ett nytt tangentbord kallat QuickType. Tangentbordet visar förslag på kommande ord att skrivas i meddelanden. Användare kan klicka på det ord som önskas, som därefter fylls i.

Likt OS X har iOS-produkter möjlighet att användas tillsammans. iPad kan användas för att svara på röstsamtal mottagna av en kopplad iPhone eller mottaga och skicka SMS-meddelanden. Meddelande-appen har även möjlighet att skicka röstmeddelanden och bilder.

Health Kit är den del av iOS som slår samman information om användarens hälsa i en app. Appen Health samlar information från iOS-enheters sensorer och sensorer som är kopplade till iOS-produkter. Tillbehörstillverkare så som Nike har bland annat planer på att dela den information som samlas av företagets tillbehör med Apples Health-app (bild).

Family Sharing kallas den funktion som ger familjer möjlighet att använda köpt media tillsammans. Upp till sex Apple ID-konton som använder samma kontokort kan dela musik, filmer och appar som köpts mellan kontona. Barn med iOS-enheter kan skicka förfrågan om köp till föräldrars iOS-enheter.

Siri får ett flertal nya funktioner. Söktjänsten har nu stöd för bland annat igenkänning av musik samt strömmande röstigenkänning som visar vad användaren säger allt eftersom användaren talar.

En av de största nyheterna för iOS 8 kallas Extensibility. Utvecklare av tredjepartsappar kan erbjuda data till andra appar. Appar kan kort sagt hämta data från varandra. Appar kan även påpeka för operativsystemet vilka möjligheter appen har till delning. Appar för sociala nätverk som inte har nativt stöd i operativsystemet kan exempelvis visa en delningsikon bland systemets delningsalternativ. Utöver det kan appar visa information i form av widgets i operativsystemets notisfält.

Ytterligare en stor nyhet för Apples mobila operativsystem är möjlighet för användare att installera tangentbord från tredjepart. Företag så som Swype har bland annat planer på att erbjuda tangentbord som kan installeras i operativsystemet.

Även Touch ID finns nu tillgängligt för tredjeparts-utvecklare. Appar har möjlighet att begära en Touch ID-certifiering.

HomeKit kallas Apples nya system för kommunikation i hemmet. HomeKit kan kommunicera mellan iOS-enheter och enheter i hemmet så som lås, lampor, termometrar med mera. HomeKit kan kort beskrivas som Apples system för att styra hemmet.

I iOS 8 introduceras en ny teknik kallad Metal. Apple beskriver tekniken som en ersättning till OpenGL som sägs öka spelprestanda i vissa fall med upp till tio gånger.

iOS 8 lanseras för mjukvaru-utvecklare i dag och kommer till konsumenter denna höst. Vid lansering kommer iPhone 4S och senare, iPod Touch 5 samt iPad 2 och senare få tillgång till operativsystemet.

Uppdatering: iOS 8 inkluderar stöd för diktering på svenska. (3 juni 16:00)

Via: apple.com