Android L Developer Preview introduceras

En förhandsvisning av nästa version av Android visas med nya funktioner, förbättringar och design.

Android är ett av världens mest populära operativsystem. Snart får det sig en omfattande uppdatering. På Google I/O presenteras en förhandsvisning av denna. Förhandsvisningen kallas L Developer Preview.

Googles nya versioner av Android innehåller en lång rad nyheter och förbättringar. En av systemets största fokus är design. Operativsystemets användargränssnitt har en helt ny design kallad Material Design. Utöver en ny och plattare design med matta färger, introduceras ett nytt sätt för mjukvaru-utvecklare att skapa appar. Till skillnad från tidigare versioner av Android har utvecklare möjlighet att placera delar av gränssnittet på specifika djup. Med information om designelements placering på x, y och z-axeln kan operativsystemet generera skuggor bakom designelement för att göra användargränssnitt mer intuitiva.

Applikationsbytaren i L Developer Preview kallas ”Recents” och använder sig av operativsystemets Material Design. Applikationer ligger i ett 3D-liknande gränssnitt, likt kort liggande strax bakom varandra. Recents visar inte bara applikationer, utan också flikar från Chrome som användare besökte senast.

L Developer Preview drivs till fullo av ART. Detta betyder att Dalvik, från tidigare versioner av Android, inte längre har stöd i operativsystemet. ART tolkar kod från applikationer innan de körs, för att förbättra prestanda. Enligt Google ska alla applikationer som körs i L Developer Preview fungera utan uppdaterad kod.

Till skillnad från tidigare versioner av Android har L Developer Preview fullt stöd för 64 bitars-processorer. Detta sägs ha ett flertal prestanda- och säkerhetsfördelar.

Google har uppdaterat hur Android hanterar grafik i L Developer Preview. Företaget utlovar ”konsol-liknande” grafik i tablets och telefoner till hösten, genom en rad nyheter i hur operativsystemet hanterar grafik.

Under det senaste året har företag så som Samsung och HTC introducerat mjukvarulägen som ska hjälpa för att förbättra batteriprestanda. I L Developer Preview finns en funktion kallad Battery Saver som ska hjälpa användare att spara energi när en Android-produkt når sina sista procent.

För första gången har Android stöd för användare att utnyttja samma enhet på arbetet och i hemmet. Systemet använder bland annat teknik från Samsung Knox för att separera applikationer och data mellan arbete och privat.

Android L Developer Preview kommer att lanseras för mjukvaru-utvecklare i morgon. Det är oklart när den stabila versionen av systemet kommer att finnas tillgängligt för konsumenter.

Via: google.com