Artikel: #ThrowbackThursday – vecka 24

Filmvärldens mest berömda rovdjur dyker upp på biodukarna.

Den 12 juni 1987 var det dags för regissören John McTiernan att få sitt stora genombrott med långfilmsdebuten som gav liv till filmvärldens kanske mest berömda rovdjur. ”Predator”, eller ”Rovdjuret” som den svenska titeln lyder, gick nämligen upp på biograferna och gjorde omedelbar succé med en direkt förstaplacering på den amerikanska biotoppen.

Idén till filmen föddes några år tidigare då ett skämt cirkulerade i filmvärlden efter att Sylvester Stallone i ”Rocky IV” besegrat alla tänkbara mänskliga fiender, och i uppföljaren skulle slåss mot en uppföljare. Jim och John Thomas tog skämtet på allvar och skrev ett manus som man gav titeln ”Hunter”. Projektet tilltalade 20th Century Fox som la det i händerna på producenten Joel Silver som, efter sina erfarenheter med ”Commando”, valde att ändra den något ostiga berättelsen till en storbudgetrulle.

I filmen får vi följa grupp kommandosoldater som kallas in för ett räddningsuppdrag i Centralamerika ledda av major Alan ”Dutch” Schaeffer (spelad av Arnold Schwarzenegger). Gruppen släpps ner i Guatemalas djungel innanför gränsen i fiendeland för att där spåra överlevande från en helikopter som skjutits ner. Till en början går allt som planerat, och man finner det gerillanäste där gisslan hålls. Kommandosoldaterna blir emellertid varse att gerillasoldaterna i lägret är oskyldiga, då den ansvariga inte synes vara mänsklig. Plötsligt blir en i gruppen brutalt dödad, och därefter får en efter en möta sin skapare.

Filmen nominerades för sina specialeffekter, skapade av Stan Winston. Monstret i djungeln skapades genom att klä en skådespelare i en tajt, röd dräkt då rött ligger nära förstärkande komplementfärg för både den gröna djungeln och blå himlen, och sedan redigerade man bort det röda med chroma key-teknik. När monstret hoppar från träd till träd är figuren i filmen helt datoranimerad, men det fanns ursprungligen en idé att i stället låta en apa i röd dräkt genomföra arbetet. Detta visade sig dock vara svårare än man trodde, och idén fick slopas. När monstret är synligt var det till en början tänkt att Jean-Claude Van Damme skulle spela rovdjuret, men han fick istället lämna projektet då han ansågs klaga alldeles för mycket. Istället designades monstret om och spelades av Kevin Peter Hall.

I en av scenerna är Schwarzenegger täckt i lera, något som var väldigt fysiskt påfrestande. Krukleran som användes gjorde att hans kroppstemperatur sjönk med ett antal grader, något som gjorde att han ständigt hackade tänder under inspelningarna. Han försökte hålla uppe värmen med Jägertee, en varm alkoholhaltig dryck, men denna gjorde honom helt enkelt för full för att vara en hållbar lösning.

1990 gick uppföljaren ”Rovdjuret 2” upp på biograferna, dock utan Schwarzenegger i någon av rollerna. Stjärnan gillade varken manus eller att filmen utspelar sig inne i en stad. Istället inledde han arbetet med James Camerons ”Terminator 2 – Domedagen”.