Artikel: #ThrowbackThursday – vecka 23

Marky Mark tog sina första andetag.

Den 5 juni 1971 föddes den lilla gossen Mark Robert Michael Wahlberg som vi i dag alla känner bäst med förnamnet Mark. Mark Wahlberg föddes i Boston, men vi svenskar kan trots detta vara lite nationalistiska och glädja oss åt att stjärnan faktiskt har en del svensk i sig då hans pappa är halvsvensk.

Wahlberg slog igenom i nöjesindustrin 1991 då han med gruppen Marky Mark & the Funky Bunch släppte kulthiten ”Good Vibrations”. Före genombrottet var han faktiskt en del av ursprungsmedlemmarna i pojkgruppen New Kids on the Block, en grupp som han dock lämnade i ett tidigt skede. Innan dess hade Wahlberg levt ett brokigt liv med ständiga bekymmer med att hålla sig till lagen. Redan som 13-åring ska han ha varit beroende av kokain och andra droger, och som 15-åring fälldes han för att ha trakasserat afroamerikanska barn genom att kasta sten på dem och ropat rasistiska tillmälen. Som att det inte vore nog dömdes han som 16-åring till två års fängelse efter att ha slagit en vietnamesisk man medvetslös med ett slagträ och även attackerat en annan man med samma ursprung och gjort honom blind på ett öga.

Efter att som 21-åring fällts ännu en gång efter att ha brutit käken på en granne bestämde sig Wahlberg för att göra något åt sitt beteende.

Det kanske största genombrottet i Hollywood fick han genom filmen ”Boogie Nights”, och har därefter setts i filmer som ”The Perfect Storm”, ”The Italian Job” och ”Four Brothers”. Trots att han lämnat sitt kriminella förflutna har han aldrig slutat säga precis vad han tycker och tänker, och har vid ett flertal tillfällen sågat både kollegor och filmbranschen. Kanske är det också detta som har kostat honom roller i filmer som ”Ocean’s Eleven” och ”Brookback Mountain” som han uppges ha varit aktuell för.