Artikel: #ThrowbackThursday – vecka 19

Den amerikanska biopubliken får för första gången möta James Bond.

Den 8 maj 1963 var det dags för den brittiska underrättelseagenten James Bond att för första gången charma biopubliken i USA genom premiären av ”Agent 007 med rätt att döda”, eller ”Dr. No” som filmens originaltitel lyder. Terence Young stod för regin där Sean Connery sågs i rollen som agenten med rätt att döda.

Filmen baseras på Ian Flemings bok ”Döden på Jamaica” och den ekonomiska och biobesöksmässiga succén har i dag lett till 20 officiella uppföljare där Daniel Craig nu är den som spelar agenten, senast i 2012 års ”Skyfall”.  Richard Maibaum, Johanna Harwood och Berkeley Mathers filmmanuset följer troget boken med bara några få förändringar, till skillnad från de flesta senare filmer. Regissören Young var en entusiastisk Fleming-läsare och ville överföra det bästa från böckerna till filmduken.

Sökandet efter rätt James Bond-skådespelare tog lång tid. Eftersom Flemings Bond-böcker inte var speciellt välkända i början av 60-talet sökte producenterna inledningsvis efter en redan populär skådespelare till huvudrollen. Cary Grant var en av de som först ska ha lockats till rollen, men han valdes bort eftersom han troligen bara ville spela in en film. Dessutom ska han själv ha känt sig för gammal, 58 år, för att spela rollen. Bland andra skådespelare som var aktuella fanns Patrick McGoohanJames Mason och David Niven.

Efter premiären visade det dock sig att Fleming inte imponerats av den tupéklädda Connery, utan kallade istället filmen ”Förskräcklig. Helt enkelt förskräcklig”.