Artikel: #ThrowbackThursday – vecka 16

Avsnitt nummer 10 000 sänds av ”General Hospital.

Om du tycker den svenska såpoperan ”Rederiet” är en långkörare med sina 318 avsnitt fördelat på tio år, så är det para en piss i sjön mot vad det amerikanska läkardramat ”General Hospital” är. Den 17 april 2002 sändes nämligen avsnitt nummer 10 000 av serien på den amerikanska kanalen ABC, där den sänds än i dag då man nu passerat 13 000 avsnitt. Med det innehar den världsrekordet som den amerikanska såpoperan som sänds under längst tid, och som fortfarande produceras.

Serien hade sin premiär den 1 april 1963 och skapades av makarna Frank och Doris Hursley. Såpan sändes till en början som halvtimmeslånga avsnitt, men utökades 1976 till 45 minuter och 1978 till 60 minuter. I Sverige sändes serien under namnet ”Sjukhuset” på TV under 1990-talet, men tvingades senare sluta sända den på grund av rättighetsproblem. 2009 återupptog TV4 Plus upp serien men slutade med det samma i februari 2010 på grund av sviktande publikintresse.

”General Hospital” utspelar sig på ett sjukhus i den fiktiva staden Port Charles och fokuserar i vanlig såpamanér på romanser och intriger. Serien sägs ha en stor del i myntandet av termen supercouple, som syftar på ett idealiskt par fullt av romans och väldvärd, genom bröllopet mellan karaktärerna Luke och Laura som är ett av de mest sedda tv-serieavsnitten någonsin med närmare 30 miljoner tittare.

Bland de mest bekanta ansiktena som haft roller i serien genom tiderna är Elizabeth Taylor och en ung Demi Moore, men den riktiga stjärnan i serien är Maurice Benard som spelat karaktären Sonny Corinthos i hisnande 1 711 avsnitt.