Artikel: Idag hände: 24 maj 1991 – Guns ‘N’ Roses inleder Use Your Illusion-turnén

Turnén räknas som en av de mest klassiska i rockhistorien.

Efter att under ett antal år räknats som det absolut hetaste bandet på klubbscenen i Los Angeles var Guns ‘N’ Roses mot slutet av 1980-talet på god väg att bli ett av världens största rockband. Det numera legendariska debutalbumet ”Appetite For Destruction” släpptes i juli 1987 och följdes sedan av flitigt turnerade där man agerade förband åt bland andra The Cult, Mötley Crüe, Alice Cooper och Iron Maiden. 

I början av 1990 gick bandet in i studion för att spela in det som skulle komma att bli ”Use Your Illusion I” och ”Use Your Illusion II”. Missbruksproblemen började nu också bli märkbara hos vissa delar av bandet, framför allt hos trummisen Steven Adler som i juli fick sparken från bandet. The Cult-trummisen Matt Sorum ersatte.

I januari 1991 gjordes ett kort uppehåll från studion för ett par konserter på Rock In Rio II tillsammans med bland andra Prince, Billy Idol, Judas Priest och George Michael. 

Därefter fortsatte inspelningarna under våren innan det var dags att ge sig ut på vägarna. Efter tre stycken uppvärmningskonserter i San Francisco, Los Angeles och New York inleddes ”Use Your Illusion”-turnén på Alpine Valley Music Theatre i East Troy, Wisconsin 24 maj 1991.

”Right Next Door Hell” öppnade och följdes av ”Mr Brownstone” samt ”Bad Obsession”. Därefter följde idel kända nummer som bland annat ”Civil War”, ”Estranged”,  ”Welcome To The Jungle” och ”Paradise City” som givetvis avslutade. Faktum är att en stor del av konserten bestod av låtar som ännu inte fanns på skiva eftersom ”Use Your Illusion”-albumen inte släpptes förrän i mitten av september. För den som vill lyssna på hela konserten går den att hitta i form av en bootleg nedan.

Turnén fortsatte sedan med intensivt turnerande i Nordamerika under juni och juli innan det var dags för en handfull spelningar i Europa där bland annat Stockholm och Globen förärades med två spelningar 16 och 17 augusti, vilket var bandets första besök på svensk mark. Den första konserten kan ses i form av en video-bootleg nedan.

Konserterna i Stockholm var också bland de sista med gitarristen Izzy Stradlin som i november valde att lämna bandet och sedermera ersattes av Gilby Clarke. Ytterligare en gång under ”Use Your Illusion”-turnén besökte Guns ‘N’ Roses Sverige, nämligen 12 juni 1993 då man spelade på Stockholm Stadion.

”Use Your Illusion”-turnén är en av de mest omtalade i rockhistorien och innehöll totalt 189 konserter i 31 länder på fem olika kontinenter. De avslutande konserten på turnén ägde rum 17 juli 1993 på Estadio River Plate i Buenos Aires, Argentina. Större delen av konserten går att se nedan.

Efter det skulle det dröja sju och ett halvt år innan Guns ‘N’ Roses stod på en scen igen, dock endast med Axl Rose som kvarvarande originalmedlem, men det är en annan historia.

East Troy, WI, 24 maj 1991:

Globen, 16 augusti 1991:

Estadio River Plate, 17 juli 1993: